Använd ditt sunda förnuft

Det finns tyvärr bostadsbedragare som annonserar falska bostäder på bostadsportaler, med syftet att bedraga bostadssökande genom att få dem att överföra deposition eller hyra i förskott.

Dessa bostadsbedragare befinner sig ofta i utlandet, vilket betyder att det är svårt att få tillbaka sina pengar om man har blivit utsatt för bedrägeri.

Det är därför väldigt viktigt att man använder sitt sunda förnuft, däribland att man alltid kollar upp om all information är riktig, innan man skriver under något och överför pengar.

Nedan är en beskrivelse av de saker man bör göra, och de saker man aldrig bör göra, när man ska hyra en bostad.

Dessa sakerna ska du aldrig göra
1: Överför aldrig pengar för en bostad till en utländsk bank.
2: Överför aldrig pengar för en bostad till en person som du inte har träffat i verkligheten.
3: Läs alla villkor i kontraktet grundligt före du skriver under, och få evt. juridisk hjälp om det är något du är osäker på.
4: Överför aldrig pengar för en bostad före du har ett kontrakt som är underskrivet av båda parter.
5: Överför aldrig pengar för en bostad innan du har kollat upp att hyresvärden har rätt att hyra ut bostaden.
6: Överför aldrig pengar för en bostad innan du har varit på visning.

Det optimala sättet!
1: Du hittar en eller fler bostäder som passar dina önskemål.
2: Du kontaktar hyresvärden och går på visning.
3: Om du kommer överens med hyresvärden ska personen skicka ett hyreskontrakt till dig.
4: Läs hyreskontraktet grundligt och fråga evt. en advokat eller annan juridisk kunnig person om hjälp om du är osäker.
5: Kolla upp om hyresvärden också äger bostaden. Uppgifter om detta kan ofta hittas på offentliga hemsidor på internet.
6: Om hyresvärden själv hyr bostaden är det inte säkert att han får hyra ut den till dig. Be evt. hyersvärden om att visa hans/hennes tillåtelse om att hyra ut bostaden.
7: Om hyresvärden vill hyra ut en bostad som han/hon själv äger är det inte säkert att personen i fråga får göra detta. Fråga hyresvärden om du får se bostadsföreningens regler gällande detta.
8: När både du och hyresvärden har underskrivit hyreskontraktet kommer du typiskt ha ett antal dagar till att överföra en eventuell deposition/förutbetald hyra. Du bör endast överföra pengarna till en bank från samma land som bostaden ligger i.
9: Kom ihåg att göra ett klart avtal med hyresvärden om när du kan ta över bostaden. När kan du flytta in? När får du nycklarna? Osv.

Om du blir utsatt för bedrägeri
Om du råkar ut för bedrägeri av en bostadsbedragare och har överfört pengar i form av hyra, deposition eller förutbetald hyra så är det tyvärr bare en sak att göra. Du ska anmäla det till polisen så snabbt du kan och ge så mycket information som möjligt omkring händelsen. Skicka därför gärna med all dokumentation som du har. Det kan exempelvis vara olika mailadresser, telefonnummer eller namn som bostadsbedragaren har använt under er dialog.