Förstahandskontrakt

Vad är ett förstahandskontrakt?

Ett förstahandskontrakt innebär att hyresgästen hyr direkt av hyresvärden på obestämd tid. Ofta är det en bostadsförmedling, antingen en privat eller en offentlig, som tillhandahåller hyreskontrakten. Skillnad från ett andrahandskontrakt är att ett sådant löper över en tidsbegränsad tid samt att andrahandshyresgästen ej har besittningsskydd. Ett förstahandskontrakt kan dock hyras ut i andra hand, med tillstånd av hyresvärden. Ofta sker detta på maximal tid på två år. Dessutom måste hyresgästen som har förstahandskontraktet ha skälig anledning att hyra ut i andra hand. Detta kan t.ex. vara studier eller arbete på annan ort.

Sök hyresbostäder i hela Sverige

Hur får man ett förstahandskontrakt?

Beroende på var i Sverige man söker ett förstahandskontrakt, kan det vara olika svårt att få ett. Andra faktorer spelar också in, exempelvis storlek på den önskade lägenheten. Vanligtvis drivs de offentliga bostadsförmedlingarna av kommunerna. Som bostadssökare får kan man få en lägenhet med förstahandskontrakt när man har nått upp till en särskild kötid. Ibland kan det dock finnas vissa regler för särskilda undantag för förstahandskontrakt, exempelvis sökande med särskilda behov. Det är inte ovanligt att bostadsförmedlingarna tar ut en administrativ avgift för köandet. Värt att nämna är att i Stockholm, Göteborg, Malmö och andra populära städer kan det ta flertalet år att få en bostad genom en bostadsförmedling. Observera även att det är möjligt att få förstahandskontrakt via bostadssidorer också, om man har tur.

Det är dock inte alla bostadsförmedlingar och fastighetsbolag som har kö trots att det handlar om ett förstahandskontrakt, du kan läsa mer om bostadsköer här.

Mest populära kategorierna på Hyresbostad.se: