Guide: Så hittar du en ledig lägenhet

Behöver du hjälp med att hitta en ledig lägenhet? Så kan du kolla denna guide.
Uppdaterat datum: 12. april 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed

Behöver du hjälp med att hitta en ledig lägenhet att hyra eller till salu? Så har du kommit helt rätt! I denna guide kommer vi genomgå några av de saker som du ska vara uppmärksam på när du söker uthyrning av lägenhet. Följ stegen i guiden nedan, så har du kommit en bra bit på vägen att hitta den perfekta lägenheten!

1. Överväg dina behov

Först och främst ska du överväga vilka behov du som hyresgäst har för en lägenhet, lägenhet att hyra, rum att hyra eller hus att hyra. Vilken storlek och hur många m2 ska lägenheten vara? Ska det vara ett rum, en lägenhet, en studentbostad eller ett hus? Behöver du en egen parkering? Hur lång ska hyresperioden vara? Var ska lägenheten ligga – ska den ligga i ytterkanten av stan eller i centrum? Hur mycket är du villig att betala i hyra? Ska lägenheten ha en uteplats, altan, trädgård, badkar osv.? Hur ska fastigheten se ut? Vilken våning ska lägenheten ligga på? Vill du ha natur nära? Ska lägenheten ligga vid havet? Vad ska månadshyran vara? Ska lägenheten ligga nära ett visst universitet? Söker du ett förstahandskontrakt?

Frågorna är många. När du vet vilka behov du har kan du starta en lägenhetssökning efter jakten på en lägenhet som uppfyller dina krav.

2. Sök på internet efter lägenhet

Det finns många bra hemsidor med lediga lägenheter att hyra, där du kan söka efter lägenheter, bostadsförmedlingar, privata hyresvärdar och hyresvärdar. Kom ihåg att söka på fler olika bostadsportaler för att hitta den bästa lediga lägenheten till det bästa priset. Du kan söka direkt efter alla typer av lägenheter på bostadsportalen Bostadsdeal.se, som är en av de största svenska portalerna för bostadsuthyrning och som ger en överblick över hela bostadsmarknaden i Sverige.

Du kan använda dessa länkar för att komma direkt till en specifik bostadstyp:

3. Kontakta hyresvärden

När du har hittat en lägenhet som du är intresserad av ska du kontakta hyresvärden. Du ska vara förberedd på att skriva en ansökning till hyresvärden där du berättar lite om dig själv och varför du vill hyra lägenheten. Du kan också be om en visning av lägenheten, så du kan se den med egna ögon.

4. Få hyreskontraktet kollat av en jurist

När du har hittat din nya lägenhet ska du skriva under ett hyreskontrakt med hyresvärden. Det är viktigt att du får rådgivning från en jurist så att du säkrar dig att allt är som det ska. Ett hyreskontrakt ska bland annat innehålla information om hyra, deposition, värmeförbrukning, skick vid inflyttningen med mera. Du ska bl.a. vara väldigt uppmärksam på skicket av hyresobjektet vid inflyttning. Låt alltid en advokat eller jurist kontrollera hyreskontraktet innan du skriver under det.

5. Kolla upp hyresvärden ordentligt

Om hyresvärden själv hyr lägenheten är det inte säkert att personen får hyra ut den i andrahand till dig. I den situationen kan du be hyresvärden om dokumentation som visar att personen har tillåtelse att hyra ut lägenheten i andrahand. Även om hyresvärden vill hyra ut en lägenhet som personen själv äger är det inte säkert att personen får göra detta. Kolla upp bostadsrättsföreningens regler kring detta.

6. Deposition

När du har skrivit under hyreskontraktet ska du eventuellt betala en deposition till hyresvärden. Depositionen är en säkerhet för hyresvärden om du skulle orsaka skador på lägenheten eller inte betala hyran. Depositionen är typiskt mellan 1-3 månaders hyra. När både du och hyresvärden har skrivit under hyreskontraktet har du typiskt några dagar på dig att överföra den eventuella depositionen. Du bör då endast överföra pengar till en bank i ditt eget land.

Du ska aldrig föra över deposition i dessa situationer:

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten till en utländsk bank.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten till en person som du inte har träffat fysiskt.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten innan du har ett hyreskontrakt som är underskrivet av bägge parter.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten innan du har kollat upp om hyresvärden har rätt att hyra ut lägenheten.

- Överför aldrig deposition/förskottshyra för lägenheten innan du har fått en visning av lägenheten.

7. Avtala om inflyttning

Kom ihåg att göra ett klart avtal med hyresvärden omkring inflyttningen. När kan du flytta in? När kan du få nycklarna? Osv. Osv.

8. Flytten

När allt är på plats kan du börja flytta in i din nya lägenhet. Kom ihåg att adressändra.

Hyra bostad – hitta hyresbostad snabbt och enkelt

Att hyra bostad kan vara en stor utmaning. Det kan vara svårt att hitta exakt den hyresbostad som passar dina behov och budget. Lyckligtvis finns det många alternativ för att hitta en ledig bostad att hyra.

Du kan börja med att titta på nätet. Du kan också leta efter annonser i tidningar och på lokala anslagstavlor. Det är också värt att kolla upp fastighetsbolag i området då de ofta skriver på sin hemsida om det finns en ledig bostad att hyra.

Hitta bostad att hyra på nätet

När du letar efter en bostad att hyra är det viktigt att få en samlad överblick över alla tillgängliga hyresrätter som passar dig. Det snabbaste sättet att hitta en ledig hyresbostad är via internet, där det finns ett fåtal men väldigt bra hemsidor som ständigt samlar in nya hyresbostäder i sina databaser. Du kan därmed enkelt se vilka bostäder att hyra som erbjuds i hela landet.

Hyra lägenhet - var hittar du lägenheter att hyra?

Att hyra lägenhet är ett bra alternativ om du inte vill äga din lägenhet själv. Du behöver inte betala för att köpa lägenheten utan istället betala en månadshyra till hyresvärden samt eventuellt en deposition och förutbetald hyra vid inflyttning. När du hyr lägenhet är det en bra ide att få en advokat till att kolla hyreskontrakten. Det är inte alltid lätt att hitta lägenheter att hyra, därför är det viktigt att veta var man ska leta.

Du kan hitta lediga hyresrätter genom att gå runt i de områden där du vill hyra en lägenhet. Du kan också ha turen att hitta din hyreslägenhet genom att kontakta lokala bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag, eller genom att söka på internet. Det finns många hemsidor som har en lista över lediga lägenheter för uthyrning, så du kan hitta det du letar efter ganska enkelt på internet.

Hyra hus – ett alternativ

Den vanligaste typen av hyresbostäder är lägenheter. Men även om utbudet är mindre har du också goda möjligheter att hyra hus – antingen en villa att hyra eller ett radhus att hyra. När du hyr hus eller radhus får du ofta en trädgård inkluderad i hyreskontraktet – något som du i de allra flesta fall får klara dig utan om du hyr en lägenhet. Därför är hus att hyra en populär lösning för barnfamiljer.

Letar du efter studentbostad?

Som student kan det vara svårt att hitta rätt studentbostad. Det kan vara långa väntetider och det är många sökande, särskilt vid studiestart. En bra lösning kan vara att hitta en mindre lägenhet eller ett rum att hyra som du kan bo i medan du studerar – eller kanske en större lägenhet som du kan dela med andra.

Hitta lediga lägenheter

Om du letar efter en ledig lägenhet kan du hitta den genom att söka på nätet. Det finns många olika typer av lägenheter över hela landet, så det är lätt att hitta den som passar dina behov. Vid första anblick kan det verka som en överväldigande uppgift, men det är faktiskt ganska enkelt. Du kan börja med att söka efter lägenheter för uthyrning eller till salu i ditt område för att se vad som finns tillgängligt. Det är också en bra idé att undersöka vad som ingår i priset så att du vet vad du får för pengarna. Det kan vara allt från möbler till städning och andra tjänster. När du har hittat den lägenhet som passar dina behov kan du kontakta hyresvärden eller säljaren för mer information.

Det finns flera olika bra onlinetjänster som kan hålla dig uppdaterad om var det finns lediga lägenheter just nu. Här kan du till exempel se 1-rums lägenhet, 2-rums lägenhet eller 3-rums lägenhet .

Hyra rum

Ett rum att hyra är den första bostaden för många som flyttar hemifrån. Det finns många typer av rum att hyra. Du kan till exempel hyra av en privat hyresvärd, flytta in i en studentkorridor eller hyra ett ungdomsboende. En del rum hyrs ut via väntelistor, men det finns även många rum som är lediga och kan hittas på nätet.

Köpa en bostadsrätt – hur gör jag?

När du köper en bostadsrätt blir du medlem i en bostadsrättsförening (brf). 

Bostadsrätter är en bostadsform där du betalar ett belopp för rättigheten att bo i bostaden, som typisk är en lägenhet, och då en mindre månadsavgift till bostadsrättsföreningen. Som boende har du ansvar för vissa delar av bostaden, tex väggar, golv och tak.

Hyra ut bostad

Har du en ledig hyresbostad? Då kan du annonsera din hyresbostad gratis på Bostadsdeal.se. Kolla även databasen med bostadssökande som söker hyresbostad just nu. 

Sälja bostad

Ska du sälja en bostad? Då kan du annonsera din bostad till salu gratis på Bostadsdeal.se. Kolla även databasen med bostadssökande som söker bostad till salu just nu. 

Hyresbostad i de största städerna

Du kan få en överblick över lediga hyresbostäder i de största städerna här:

Bostad till salu i de största städerna

Du kan få en överblick över bostäder till salu i de största städerna här: