Så här hyr du en lägenhet – de 8 viktigaste stegen

När du vill hyra en lägenhet är det relevant att du följer en välorganiserad process, så att du inte slösar onödig energi och tid på din bostadssökning
15. september 2023 | Skrivet av: Leonora Jensen
Så här hyr du en lägenhet – de 8 viktigaste stegen

När du vill hyra en lägenhet är det relevant att du följer en välorganiserad process, så att du inte slösar onödig energi och tid på din bostadssökning. Förutom att söka bostad har du också andra dagliga åtaganden som kräver din uppmärksamhet. För att hjälpa dig hålla fokus och spara tid har vi tagit fram denna guide, som garanterar att du hittar den perfekta lägenheten utan onödiga komplikationer och stress.

Om du istället är intresserad av att hyra ut en lägenhet, titta på vår guide till uthyrning av lägenheter här.

Steg 1: Specificera dina behov, krav och önskemål

Starta med att tydliggöra dina behov och krav för den nya lägenheten. Det första steget i din bostadssökning är att bestämma exakt vad du letar efter i din nya bostad. Fundera över vilken typ av lägenhet du föredrar och vilka faciliteter som är relevant för dig. Tänk på följande frågor:

 • Vilken typ av lägenhet vill du bo i?
 • Hur viktig är platsen för dig? Vill du vara nära centrum, i ett livligt område eller kanske i en lugnare del av staden?
 • Hur mycket utrymme behöver du?
 • Är parkeringsmöjligheter eller närhet till kollektivtrafik viktigt för dig?
 • Vilken hyresperiod föredrar du?
 • Vad har du för budget för hyran? Kom ihåg att inkludera extra kostnader som el, vatten och eventuella gemensamma kostnader.
 • Ska lägenheten ha speciella faciliteter eller utrustning, som t.ex. badrum, kök, grovkök, förråd, klädkammare?
 • Prioriterar du saker som närhet till vatten, utsikt, våningsplan etc.?
 • Har du några särskilda önskemål eller krav för din nya bostad baserat på dina personliga behov eller livsstil?

Steg 2: Sök efter lägenhet att hyra

Börja din sökning genom att utforska olika plattformar som listar lägenheter att hyra. Använd sökfilter för att hitta lägenheter som matchar dina behov och krav. Håll koll på potentiella bostäder och skapa eventuellt en favoritlista.

När du har definierat dina preferenser och önskemål för din lägenhet är det dags att börja leta. Det finns flera metoder du kan använda:

 • Onlineportaler: Använd webbplatser som Hyresbostad.se, som erbjuder en omfattande överblick över tillgängliga lägenheter i ditt önskade område. Sök exempelvis efter lägenhet att hyra i hela Sverige, lägenhet att hyra i Stockholm, lägenhet att hyra i Göteborg, lägenhet att hyra i Malmö och lägenhet att hyra i Uppsala. Justera din sökning efter faktorer som plats, storlek och pris för att hitta de bästa alternativen.
 • Lokala tidningsannonser och anslagstavlor: Håll utkik efter lokala annonser i tidningar och på anslagstavlor i det område du är intresserad av. Här kan du ha tur och hitta bra erbjudanden på hyreslägenheter som uppfyller dina kriterier.
 • Sociala medier och nätverk: Berätta för ditt nätverk att du letar efter en lägenhet, så att de kan hjälpa dig. Publicera på sociala medier, så att det är lätt att dela din sökning med andra. Hyresbostad.se har skapat flera Facebook-grupper för bostadssökande som du är välkommen att använda.

Steg 3: Besök och utvärdera lägenheterna du har hittat

När du har hittat några lovande lägenheter att hyra är det dags att organisera visningar. Under dessa besök bör du utvärdera lägenheterna utifrån dina kriterier och anteckna fördelar och nackdelar för varje lägenhet. Var särskilt uppmärksam på följande punkter:

 • Passar platsen dina och dina eventuella sambos personliga preferenser och dagliga behov?
 • Är det tillräckligt med utrymme? Fundera på om lägenhetens storlek stämmer överens med din livsstil.
 • Finns det bra parkeringsmöjligheter och transportmöjligheter för dig och dina gäster? Lägenhetens tillgänglighet är en faktor som många prioriterar högt.

Steg 4: Förhandla hyreskontraktet

När du har hittat din drömlägenhet är det dags att förhandla hyreskontraktet. Det är relevant att du granskar alla villkor noggrant – inklusive hyra, deposition, underhåll och uppsägningsvarsel - så att båda parterna är nöjda med överenskommelsen. Se till att alla överenskommelser och villkor tydligt anges i kontraktet, detta för att förhindra framtida missförstånd.

Steg 5: Betala deposition och skriv under hyreskontraktet

Efter framgångsrika förhandlingar är nästa steg att betala den överenskomna depositionen och underteckna hyreskontraktet. Läs igenom kontraktet noggrant och försäkra dig om att alla överenskomna punkter är inkluderade innan du skriver under. Det rekommenderas alltid att få någon med juridisk kompetens att hjälpa dig genomgå hyreskontraktet.

Steg 6: Flytt och inredning av din lägenhet

Nu är det dags att flytta in och inreda din nya lägenhet. Skapa en detaljerad plan för flytten och inredningen av lägenheten och se till att anmäla flytten till alla berörda myndigheter. Att flytta är en stor uppgift, och det är lika stort att få inredningen av lägenheten på plats. Därför har vi skapat dessa guider som vi hoppas kan hjälpa dig: 12 steg till att inreda din lägenhet - skapa ett hem som kompletterar din livsstil, samt Checklista för att flytta till lägenhet.

Steg 7: Starta vardagen i din nya lägenhet

Efter flytten är det dags att börja din nya vardag i lägenheten. Ta dig tid att anpassa dig till ditt nya hem och börja långsamt utforska grannskapet och allt det har att erbjuda. Bjud in dina nya grannar på kaffe, och överväg att hålla en stor inflyttningsfest för din familj, vänner och bekanta.

Steg 8: Ha ett bra samarbete med din hyresvärd

Det är relevant att du har ett bra samarbete med din hyresvärd. Kommunicera öppet om eventuella problem och underhållsuppgifter, och se till att följa de regler och avtal som nämns i hyreskontraktet. Betala alltid din hyra i tid. Genom att upprätthålla ett gott förhållande till din hyresvärd kan många problem och missförstånd undvikas.

Vanliga frågor