Tillbaka till översikten

Guide: Så hittar du en bostad att hyra i Danmark

fredag 30. december 2022

Söker du bostad att hyra i Danmark? Då är den här guiden för dig!

I den här guiden kommer vi att gå igenom några av de saker du bör vara medveten om när du letar efter en bostad att hyra i Danmark. Följ stegen i guiden så är du på god väg att hitta den perfekta hyresbostaden!

Om du vill göra en mycket allmän sökning i hela Danmark kan du klicka på dessa länkar: Hyresfastigheter, bostäder att hyra, hyreslägenheter, bostadsportal, bostadportalen, hus att hyra, radhus att hyralägenhet att hyrarum att hyrahus att hyraradhus att hyralägenheter att hyra.

1. Tänk på dina behov

Först och främst måste du fundera över vilka behov du har av en hyresfastighet, lägenhet att hyra, rum att hyra eller hus att hyra. Hur många m2 måste hyresbostaden vara? Ska det vara ett rum, en lägenhet, en studentbostad eller ett hus? Behöver du egen parkering? Hur lång ska hyrestiden vara? Var ska läget ligga - ska hyresfastigheten ligga i utkanten av staden eller i innerstaden? Hur mycket är du villig att betala i hyra? Ska lägenheten vara en takvåning, ha kyl och diskmaskin, renoveras, ha terrass, balkong, badkar mm? Hur ska fastigheten se ut? På vilken våning kommer lägenheten att ligga? Måste bostaden ligga i natursköna omgivningar? Ska fastigheten ligga nära stranden?

Frågorna är många. När du har dina behov under kontroll kan du börja leta efter ett hem som uppfyller dina krav

2. Sök på internet efter bostad att hyra i Danmark

Det finns många bra hemsidor med lediga bostäder för uthyrning, där du kan söka efter hyresbostäder. Du kan söka efter lediga rumrum att hyra lägenhetervilla, villor, villor att hyrahus att hyrahus att hyra, lediga hus, radhus att hyra och radhus att hyra – med eller utan källare.

Kom ihåg att söka på flera bostadsportaler för att hitta den bästa tillgängliga hyresbostaden till bästa pris. Du kan söka direkt efter alla typer av hyresrätter på Boligdeal.dk, som är en av de största danska portalerna för hyresrätter och ger en överblick över hela bostadsmarknaden. Du hittar både hyresbostäder, bostadsrätter och ägarbostäder till salu på Boligdeal.dk.

3. Kontakta hyresvärden

När du har hittat en bostad som du är intresserad av måste du kontakta hyresvärden. Du måste vara beredd att skriva en ansökan till hyresvärden, där du berättar lite om dig själv och varför du vill hyra fastigheten. Du kan också be om en visning av bostaden, så att du kan se den med egna ögon.

4. Låt en advokat kontrollera hyresavtalet

När du har hittat din nya hyresbostad måste du teckna ett hyreskontrakt med hyresvärden. Det är viktigt att du får råd av en jurist så att du ser till att allt är i sin ordning. Ett hyresavtal ska innehålla uppgifter om hyra, deposition, värmeförbrukning, skick vid inflyttning m.m. Du ska bl.a. var noga med om hyresrätten övertas reparerad eller oreparerad, eftersom det kan ha stor inverkan på de kostnader du kommer att debiteras när du flyttar ut senare. Låt alltid en advokat eller advokat kontrollera hyresavtalet innan du undertecknar det.

5. Kolla upp hyresvärden ordentligt

Om hyresgästen själv är hyresgäst i bostaden är det inte säkert att han kan hyra ut den i andra hand till dig. Be i så fall hyresvärden att dokumentera sitt tillstånd att hyra ut lägenheten i andra hand. Om hyresvärden vill hyra ut en lägenhet som han äger är det inte säkert att han kan göra detta utan vidare. Kolla bostadsrättsföreningens stadgar. Här kommer du att kunna se eventuella reservationer gällande hyresrätten.

6. Deposition

När du har skrivit på hyresavtalet måste du betala en deposition till hyresvärden. Depositionen är en säkerhet för hyresvärden ifall du orsakar skada på fastigheten eller inte betalar hyran. Depositionen är vanligtvis en månads hyra. När både du och bostadsleverantören har skrivit på hyresavtalet har du vanligtvis ett antal dagar på dig att överföra depositionen. Du bör bara överföra pengarna här till en bank i ditt eget land.

Du får aldrig överföra insättningen under dessa villkor

- Överför aldrig depositionen/hyran för bostaden till en bank utanför ditt eget land.

– Överför aldrig depositionen/hyran för bostaden till en person du inte träffat personligen.

- Överför aldrig depositionen/hyran för fastigheten förrän du har ett kontrakt undertecknat av båda parter.

- Överför aldrig depositionen/hyran för fastigheten innan du har kontrollerat om bostadsgivaren har rätt att hyra ut den aktuella hyresfastigheten.

- Överför aldrig panten/hyran för bostaden innan du har visat upp bostaden.

7. Gör ett tydligt avtal om inflyttning

Tänk på att göra ett tydligt avtal med hyresvärden om överlåtelsen. När kan man flytta in? När får du nycklarna? osv osv.

8. Omlokalisering

När allt är på plats kan du börja flytta in i ditt nya hem. Kom ihåg att anmäla din flytt till din lokala kommunala flyttcentral så att de vet att du har flyttat.