Hyr ut din lägenhet

Vare sig du är en fastighetsförvaltare, privat uthyrare eller företag, är det relevant att ha en strukturerad metod för att hyra ut din lediga lägenhet
15. september 2023 | Skrivet av: Leonora Jensen
Hyr ut din lägenhet

Vare sig du är en fastighetsförvaltare, privat uthyrare eller företag, är det relevant att ha en strukturerad metod för att hyra ut din lediga lägenhet. En tydlig strategi hjälper dig att undvika att ha en tom lägenhet och gå miste om potentiell hyresinkomst.

Om du istället letar efter en lägenhet att hyra, kan du följa denna guide: Hyr en lägenhet – de 8 viktigaste stegen.

1: Påbörja uthyrningen av din lägenhet omedelbart

Så snart din nuvarande hyresgäst säger upp sitt kontrakt, brukar du som uthyrare ha cirka 1-2 månader på dig att hitta en ny hyresgäst till din lägenhet. Kontrollera ditt hyresavtal för att se hur mycket tid du faktiskt har.

Att hyra ut en lägenhet kan ibland ta tid, så det är väl att agera snabbt när du får en uppsägning. Men det är även väl att inte känna dig pressad att hyra ut din lägenhet till den första intresserade hyresgästen. Förstå nuvarande marknadsförhållanden, så du vet vilken typ av hyresgäst du bör leta efter och vilken hyra du realistiskt kan förvänta dig. Målet bör vara att hitta en pålitlig hyresgäst som vill stanna i din lägenhet under en längre tid. Tyvärr väntar många uthyrare för länge med att starta uthyrningsprocessen, vilket kan leda till förlorade inkomster. Med rätt strategi blir det både enkelt och snabbt att hitta rätt hyresgäst till din lägenhet.

2: Skapa en detaljerad beskrivning av din uthyrningslägenhet

Nästa steg är att göra en beskrivning av lägenheten du vill hyra ut. Ange lägenhetens storlek, den månatliga hyran, skicket på lägenheten och hur mycket du förväntar dig i deposition m.m. Formulera beskrivningen positivt; om du har en mindre lägenhet, framställ den som mysig och inbjudande.

Det är relevant att klargöra lägenhetens potential. Kanske den är idealisk för mindre sammankomster eller studiegrupper? Överväg vilka faciliteter och tjänster du kan erbjuda, såsom en gemensam trädgård, parkeringsmöjligheter, eller närheten till kollektivtrafik och butiker. Om du kan erbjuda unika fördelar som hyresgäster inte lätt kan hitta någon annanstans, är det en stor pluspunkt.

För att förstå marknadsstandarden för hyror kan du använda Hyresbostad.se för att få en uppfattning om vad liknande lägenheter hyrs ut för i ditt område. Se till exempel lägenhet att hyra i hela Sverige, lägenhet att hyra i Stockholm, lägenhet att hyra i Göteborg, lägenhet att hyra i Malmö och lägenhet att hyra i Uppsala.

3: Identifiera din målgrupp av hyresgäster

När du har analyserat och beskrivit din lägenhet för uthyrning samt dess fördelar, är det dags att fundera över vilken typ av hyresgäster som skulle passa bäst till bostaden.

Som uthyrare uppnår du mest stabil inkomst genom långsiktiga hyresavtal. Det kan vara ekonomiskt påfrestande med hyresgäster som endast stannar en kort tid. Därför är det essentiellt att skapa en detaljerad profil av din ideala hyresgäst, så att chansen att hitta en tillförlitlig och långsiktig hyresgäst maximeras.

Nyckeln till framgångsrik uthyrning är att ha en hyresgäst under många år som värdesätter och tar hand om din lägenhet väl. Det är därför rekommenderat att du hittar en hyresgäst som inte bara passar in i din målgrupp för lägenheten, utan även har en stabil ekonomisk situation. Den ideala hyresgästen bör kunna betala en stabil hyra, som regelbundet och problemfritt kommer in på ditt konto under många år framöver.

4: Skapa en uthyrningsannons för din lägenhet

Nu är det dags att skriva en annons för din lägenhet. Syftet med annonsen är att ge en tydlig bild av bostaden, anpassad till de hyresgäster du vill attrahera. Annonsen bör innehålla uppgifter som yta, läge, typ av lägenhet, pris, årliga kostnader och andra relevanta detaljer. För bästa effekt bör uthyrningsannonsen även inkludera en utförlig beskrivning av lägenheten tillsammans med inbjudande bilder.

5: Överväg att anlita en fastighetsförvaltare

De flesta fastighetsbolag och många privata uthyrare hanterar själva uthyrningen av sina lägenheter, eftersom uthyrningsprocessen i allmänhet är en relativt enkel och rakt på sak-uppgift. Men det finns också möjlighet att söka hjälp från en fastighetsförvaltare som specialiserat sig på att hyra ut bostäder.

En fastighetsförvaltare kan hjälpa dig med:

  • Att skapa en hyresannons och värdering
  • Att hitta potentiella hyresgäster
  • Att skriva ett hyresavtal
  • Att hantera all kommunikation med hyresgäster samt ge råd om det optimala hyresavtalet
  • Att säkerställa att lägenheten hyrs ut snabbt
  • Uppkrävning av hyra och deposition
  • Bokföring av uthyrningen

Det kan vara fördelaktigt att anlita en fastighetsförvaltare, eftersom de ofta har ett brett nätverk och stor erfarenhet av uthyrning, vilket potentiellt kan locka fler intresserade hyresgäster. De sköter också all dialog med hyresgästerna och ansvarar för visningar av lägenheten.

6: Marknadsför din lediga lägenhet

Nu är du redo att påbörja marknadsföringen av din lediga lägenhet. Här är den optimala tillvägagångssättet:

Annonsera din lediga lägenhet på Hyresbostad.se

Det är av yttersta vikt att du skapar en övertygande annons som klart och tydligt visar upp din lägenhet samt dina kontaktuppgifter. Se till att ta tilltalande bilder av lägenheten så att potentiella hyresgäster får en bra uppfattning om vad du erbjuder. Därefter bör du lägga upp din annons på Hyresbostad.se, som är en av Sveriges främsta portaler för uthyrning av bostäder. Genom att marknadsföra din lägenhet på Hyresbostad.se får du den exponerad inför en stor mängd bostadssökande som letar efter en ny lägenhet att hyra just nu.

Kontakta personer direkt som söker lägenheter att hyra

Du har även möjligheten att kontakta personer direkt som letar efter en lägenhet att hyra. Många bostadssökande beskriver sina boendepreferenser i sökannonser på Hyresbostad.se. Du kan aktivt söka i databasen efter personer som letar efter en lägenhet och direkt kontakta de som letar efter en lägenhet som liknar den du erbjuder, för att inbjuda dem till en visning.

Använd ditt nätverk för att hitta en hyresgäst

Många hyresgäster hittar sina nya bostäder genom nätverk och personliga kontakter. Om du känner någon som letar efter ett nytt boende kan det vara en god idé att ta kontakt med dem och informera dem om din lediga lägenhet. Det kan mycket väl finnas en chans att sluta en affär. Vänners vänner och bekanta kan bli pålitliga hyresgäster i din bostad.

Använd sociala medier

Sociala medier är ett utmärkt sätt att nå många potentiella hyresgäster på en gång. Överväg att skapa en annons på Facebook eller andra sociala plattformar så att fler kan se din lediga lägenhet. Hyresbostad.se driver och underhåller också flera gratis bostadsuthyrningsgrupper på Facebook som du fritt kan ansluta dig till. Genom att dela din annons i dessa grupper kan du öka exponeringen kostnadsfritt inför potentiella hyresgäster på bostadsmarknaden.

7: Visa upp din lägenhet för uthyrning

Nu börjar det strömma in intresserade hyresgäster för din lägenhet.

Det är av största vikt att du ser till att lägenheten framstår som inbjudande och attraktiv innan visningar. Kom ihåg att hyresgäster föredrar en bostad som är välhållen och välkomnande.

Varje gång du visar upp din lägenhet, ha en mental lista med frågor redo så att du kan avgöra om de som ser lägenheten också är en bra match för din bostad. Ge hyresgästerna tid att titta runt och ställa frågor. Var också öppen för förhandlingar om pris och lyhörd för de potentiella hyresgästernas önskemål om inredning, villkor med mera.

8: Kontrollera hyresgästen

I det ögonblick du har hittat en potentiell hyresgäst till din lägenhet som du överväger att hyra ut din bostad till, är det ytterst relevant att du noggrant kontrollerar denna person. Det allra viktigaste är att du granskar hyresgästens ekonomiska situation. Detta kan göras genom att begära dokumentation av en fast inkomst eller genom att genomföra en kreditupplysning. Glöm inte heller att lita på din magkänsla, för det kan visa sig vara en kostsam erfarenhet att hyra ut din lägenhet till fel individ.

9: Underteckna hyreskontraktet

När du har granskat hyresgästen och känner dig trygg med att allt står rätt till, är det dags att underteckna hyreskontraktet. Det är klokt att låta en jurist gå igenom hyreskontraktet så att du är säker på att alla juridiska aspekter är korrekt hanterade. Kontraktet bör innehålla information om månadshyra, deposition, bindningstid, lägenhetens användningsområde, eventuella extra kostnader, underhåll och regler för andrahandsuthyrning. Det rekommenderas inte att använda en slumpmässig kontraktsmall från nätet; se till att alltid konsultera en juridisk expert när det kommer till hyreskontraktet.

10: Bibehåll kontakten med hyresgästen

Även om du har undertecknat ett hyreskontrakt med en hyresgäst, innebär det inte att du ska tappa uppsikt över din lägenhet. Du bör fortfarande hålla koll på hur den underhålls, om det uppstår några skador och överlag hur hyresgästen behandlar din egendom med respekt och omsorg. Det är dessutom väl att upprätthålla en god kommunikation med din hyresgäst. På detta sätt försäkrar du att hyresgästen fortsätter vara nöjd och därmed förblir i lägenheten under en längre period, vilket på lång sikt säkerställer en stabil inkomst för dig från hyran.

Vanliga frågor