Trelleborg: Din kompletta guide till Sveriges sydligaste stad

Trelleborg präglas av sin unika historia och sitt strategiska läge.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Trelleborg: Din kompletta guide till Sveriges sydligaste stad

Staden grundades av vikingarna under 900-talet och var en viktig handelsstad under medeltiden. Den välbevarade ringborgen, Trelleborgen, är ett tydligt bevis på stadens historiska arv.

Trelleborg som by

Trelleborgs läge vid Östersjökusten har gjort staden till en viktig hamnstad. Idag är Trelleborgs hamn Sveriges sydligaste och har en omfattande färjetrafik till Tyskland och Polen. Staden är också en viktig industri- och handelsort med ett stort utbud av butiker och företag.

Förutom sin historia och industri har Trelleborg också en vacker natur och ett rikt kulturliv. Staden ligger på Söderslätt, en bördig slätt med många vackra landskap och badplatser. Trelleborg har också ett flertal museer, gallerier och teatrar.

Några av de mest typiska sakerna för Trelleborg är:

  • Trelleborgen: Den välbevarade vikingaborgen från 900-talet.
  • Palmen: Trelleborg kallas ofta för "Palmstaden" på grund av de palmer som pryder staden.
  • Färjorna: Trelleborgs hamn är Sveriges sydligaste och har en omfattande färjetrafik till Tyskland och Polen.
  • Svampplockning: Söderslätt är känt för sina goda svampplatser.
  • Stränder: Trelleborg har många vackra badplatser, till exempel Smygehamn och Beddingestrand.
  • Trelleborgs FF: Stadens fotbollslag som spelar i Allsvenskan.

Trelleborg är en stad med något för alla. Här finns historia, kultur, natur, bad och shopping. Staden är ett perfekt resmål för en weekendresa eller en längre semester.

Transportförhållanden i Trelleborg

Trelleborg har ett välutbyggt transportsystem med goda förbindelser till resten av Sverige och Europa. Staden har en central roll i den sydsvenska regionen och utgör en viktig knutpunkt för både person- och godstransporter.

Bil: Trelleborg är lättillgänglig med bil via E65 och E22. Staden har också goda förbindelser till Malmö och Ystad via länsväg 101.

Kollektivtrafik: Skånetrafiken ansvarar för kollektivtrafiken i Trelleborg. Staden har ett välutbyggt bussnät med förbindelser till de flesta stadsdelar. Trelleborg har också tågförbindelser till Malmö, Ystad och Simrishamn.

Färja: Trelleborgs hamn är Sveriges sydligaste och har en omfattande färjetrafik till Tyskland och Polen.

Cykel: Trelleborg är en cykelvänlig stad med många cykelvägar. Det finns också möjlighet att hyra cyklar i staden.

Flyg: Malmö Airport ligger ca 30 minuter från Trelleborg.

Gång: Trelleborg är en kompakt stad och många platser kan nås till fots.

Trelleborg har ett välutbyggt transportsystem med goda förbindelser till resten av Sverige och Europa. Staden är lättillgänglig med bil, kollektivtrafik, färja, cykel och flyg.

Nyckeltal om Trelleborg (2023)

Viktiga siffror om Trelleborg:

Befolkning: 44 350 (2023)

Antal företag: 4 400 (2023)

Medelålder: 40,2 år (2023)

Dessa siffror ger en bild av Trelleborg som en medelstor stad med en växande befolkning, en stark industri och handel, och en attraktiv turistdestination.

Stora fastighetsbolag i Trelleborg

Fastighetsbolag i Trelleborg:

Trelleborgshem:

Kommunalt bostadsbolag

Ca 5 500 lägenheter

Brett utbud av bostäder

Finns i alla stadsdelar

Ambition att skapa attraktiva och trygga boendemiljöer

Wallenstam:

Börsnoterat fastighetsbolag

Ca 130 000 lägenheter i Sverige

Ca 1 500 lägenheter i Trelleborg

Moderna och välplanerade lägenheter

Attraktiva lägen

Heimstaden:

Privatägt fastighetsbolag

Ca 150 000 lägenheter i Sverige, Norge och Danmark

Ca 1 000 lägenheter i Trelleborg

Ambition att erbjuda goda boendemiljöer med god service

Victoria Park:

Börsnoterat fastighetsbolag

Ca 1 500 lägenheter i Trelleborg

Fokus på förvaltning och utveckling av befintliga fastigheter

Långsiktig och aktiv fastighetsägare

Stadsdelar i Trelleborg

Trelleborg har 5 stadsdelar, var och en med sin egen karaktär:

Väster: Industriområde med bland annat Trelleborgs hamn.

Centrum: Blandat område med centrumhandel, kontor och bostäder.

Öster: Familjevänligt område med villor och radhus.

Norr: Område med 1960-talsbebyggelse, dominerad av flerfamiljshus.

Söder: Område med 1990-talsbebyggelse, dominerad av villor och radhus.

Bostadsområden i Trelleborg

Kattebäck: Ett etablerat och familjevänligt område med stora villor, goda skolor och närhet till grönområden. Populärt bland barnfamiljer och de som söker en lugn och trygg boendemiljö.

Vannhög: Blandat område med både äldre villor och nyare lägenheter. Attraktivt läge nära centrum och havet. Passar både barnfamiljer och par.

Akka: Nyare område med moderna villor och en lugn atmosfär. Populärt bland barnfamiljer och de som söker en modern och bekväm boendemiljö.

Malörten: Familjevänligt område med stora villor och närhet till natur och badplats. Passar de som söker en aktiv fritid och en idyllisk boendemiljö.

Granlunda: Område med 1980-talsbebyggelse, dominerad av villor och radhus. Populärt bland barnfamiljer och de som söker en prisvärd boendemiljö.

Prästahejdan: Lugnt område med villor och mindre flerfamiljshus. Attraktivt läge nära havet och golfbana. Passar par och pensionärer.

Hus att hyra i Trelleborg

Hyreslägenhetar i Trelleborg

Hallabacken: Blandat område med centrumhandel, kontor och bostäder. Här finns både moderna och äldre lägenhetskomplex, ofta med centralt läge och goda kommunikationer. Passar de som söker ett centralt och bekvämt boende.

Flinthög: Centrumnära område med flerfamiljshus och studentbostäder. Här finns ett stort utbud av lägenheter i varierande storlekar och prisklasser. Passar studenter, par och små familjer.

Vannhög: Blandat område med både äldre villor och nyare lägenheter. Här finns moderna lägenhetskomplex med balkonger och utsikt över havet. Passar par, små familjer och de som söker en attraktiv boendemiljö.

Malörten: Familjevänligt område med stora villor och närhet till natur och badplats. Här finns moderna lägenhetskomplex med barnvänliga gårdar och lekplatser. Passar barnfamiljer och de som söker en aktiv fritid.

Högalid: Område med 1960-talsbebyggelse, dominerad av flerfamiljshus. Här finns prisvärda lägenheter med goda kommunikationer. Passar studenter, par och de som söker en central boendemiljö.

Lägenhet att hyra i Trelleborg

Butiker i Trelleborg

Förutom charmiga butiker i stadskärnan, mysiga gågator och pittoreska gränder, erbjuder Trelleborg ett par attraktiva shoppingområden för den shoppingglada. Här är några favoriter:

  • Valengallerian: Denna mysiga galleria i centrala Trelleborg rymmer ca 30 butiker med allt från mode och inredning till elektronik och leksaker. Här hittar du välkända kedjor och lokala favoriter, allt under samma tak.
  • Slättens Galleria: Inte en galleria i traditionell mening, men snarare en samling av unika butiker och gårdar i Trelleborgs vackra omgivning. Här kan du hitta allt från vintage och design till hantverk och lokalproducerade delikatesser. En perfekt utflykt för den som söker något utöver det vanliga.
  • Västra Ingelstad: Strax utanför Trelleborg hittar du Västra Ingelstad Outlet. Här kan du fynda märkeskläder och skor till kraftigt rabatterade priser.
  • Trelleborgs Hamn: Butikerna i hamnen erbjuder en maritim atmosfär och unika souvenirer. Perfekt för den som vill hitta en speciell present eller minne av sitt besök i Trelleborg.

Utöver dessa specifika områden, glöm inte att strosa runt i stadskärnan och upptäcka de många små butikerna och caféerna. Här kan du hitta allt från hantverk och design till second hand och delikatesser.

Oavsett vad du söker, har Trelleborg något att erbjuda den shoppingglada. Med sitt varierande utbud av butiker och shoppingområden, finns det något för alla smaker och plånböcker.

Relevanta länkar om Trelleborg

Läs mer om Trelleborg på dissa sidor:

Trelleborg Kommun
Visit Trelleborg
Wikipedia: Trelleborg
Trelleborg på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Trelleborg

Vanliga frågor