Upplev Kristianstad: En oas i södra Sverige

Kristianstad omges av böljande vattenlandskap, från glittrande sjöar till frodiga våtmarker. Detta unika läge har gett staden smeknamnet "Staden mitt i vattnet" och präglar dess karaktär på många sätt. Vattenriket, som området kallas, utgör ett biosfärområde erkänd av UNESCO och bjuder på enastående naturupplevelser.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Upplev Kristianstad: En oas i södra Sverige

Kristianstad som by

Staden mitt i vattnet: Kristianstad omges av böljande vattenlandskap, från glittrande sjöar till frodiga våtmarker. Detta unika läge har gett staden smeknamnet "Staden mitt i vattnet" och präglar dess karaktär på många sätt. Vattenriket, som området kallas, utgör ett biosfärområde erkänd av UNESCO och bjuder på enastående naturupplevelser.

Renässanspärlan: Kristianstad grundades 1614 av den danske kungen Christian IV. Stadens plan inspirerades av renässansens ideal och präglas av raka gator, pittoreska gränder och vackra torg. Den välbevarade fästningsstaden med vallar och gravar vittnar om stadens fascinerande historia.

Charmig stadskärna: Kristianstads kompakta stadskärna bjuder på en charmig atmosfär med mysiga caféer, inbjudande butiker och historiska byggnader. Här kan man strosa runt och njuta av livliga gågator, pittoreska gränder och vackra vyer.

Hög livskvalitet: Kristianstad rankas ofta högt i mätningar av livskvalitet. Staden erbjuder goda boendemiljöer, välutbyggd service och ett rikt kulturliv. Den vackra naturen och det strategiska läget i södra Sverige bidrar till stadens attraktivitet.

Ett blomstrande kulturliv: Kristianstad har ett blomstrande kulturliv med ett brett utbud av evenemang och aktiviteter. Här finns museer, teatrar, gallerier, konserthus och en livlig musikscen. Staden är också känd för sina årliga evenemang, som Kristianstadsdagarna och Vattenfestivalen.

Hållbarhet och innovation: Kristianstad har en stark ambition att vara en hållbar stad. Staden satsar på grön energi, energieffektivisering och utveckling av innovativa lösningar. Kristianstad är en del av EU:s projekt "Smart Cities" och har utsetts till Sveriges mest klimatsmarta stad.

Sammanfattningsvis kan man säga att Kristianstad kännetecknas av sin unika naturmiljö, sin charmiga renässanskaraktär, sin välbevarade fästningsstad, sin kompakta och livliga stadskärna, sin höga livskvalitet, sitt blomstrande kulturliv och sitt engagemang för hållbarhet och innovation.

Transportförhållanden i Kristianstad

Kristianstad har ett välutbyggt kollektivtrafiksystem med buss och tåg som gör det enkelt att ta sig runt i staden och till andra delar av Sverige. Staden har också goda cykelvägar och bilvägar, och det finns gott om parkeringsplatser i centrum.

Kollektivtrafik:

Buss: Skånetrafiken driver busstrafiken i Kristianstad med ett brett nät av linjer som täcker hela staden. Det finns också expressbussar till andra svenska städer.

Tåg: Kristianstad centralstation är en viktig järnvägsknutpunkt med tågförbindelser till Stockholm, Malmö, Göteborg och andra svenska städer.

Bil:

Bilvägar: Kristianstad har goda bilvägsförbindelser med motorväg E22 som passerar strax utanför staden. Det finns också gott om parkeringsplatser i centrum.

Cykel: Kristianstad har ett välutbyggt nät av cykelvägar som gör det enkelt att ta sig runt i staden på cykel.

Andra transportmedel:

Taxi: Det finns gott om taxibilar i Kristianstad som kan beställas via telefon eller app.

Samåkning: Samåkningstjänster som Uber och Lyft finns också tillgängliga i Kristianstad.

Sammanfattningsvis kan man säga att Kristianstad har goda transportförhållanden med ett välutbyggt kollektivtrafiksystem, goda bilvägar och cykelvägar, och gott om parkeringsplatser.

Nyckeltal om Kristianstad (2023)

Befolkning:

Totalt: 86 354 (2023)

Andel invånare under 18 år: 20,3%

Andel invånare över 65 år: 21,2%

Arbetsmarknad:

Sysselsättningsgrad: 73,4% (2023)

Arbetslöshet: 5,3% (2023)

Största arbetsgivare: Kristianstads kommun, Region Skåne, Volvo Cars

Ekonomi:

BNP per capita: 344 000 kr (2023)

Medianinkomst: 31 000 kr/månad (2023)

Boende:

Genomsnittlig boendekostnad: 8 500 kr/månad (2023)

Andel invånare som bor i hyresrätt: 53%

Andel invånare som bor i villa: 42%

Utbildning:

Antal grundskolor: 24

Antal gymnasieskolor: 10

Högskola: Högskolan Kristianstad

Kultur och fritid:

Antal museer: 5

Antal teatrar: 2

Antal idrottsanläggningar: 150

Miljö:

Andel förnybar energi: 52% (2023)

Koldioxidutsläpp: 4,5 ton per person (2023)

Dessa siffror ger en kortfattad bild av Kristianstad och dess viktigaste demografiska, ekonomiska och sociala aspekter. De visar att Kristianstad är en stad med en växande befolkning, en stark arbetsmarknad och en diversifierad ekonomi. Staden har också en välutbyggd infrastruktur och ett rikt kulturliv.

Det är dock viktigt att komma ihåg att siffror inte ger hela bilden. De kan inte fånga den unika atmosfären i Kristianstad eller den livskvalitet som staden erbjuder sina invånare. För att verkligen förstå Kristianstad är det bästa sättet att besöka staden och uppleva den på egen hand.

Stora fastighetsbolag i Kristianstad

Kristianstadsbyggen:

Kommunalt bolag med ca 9 000 lägenheter i Kristianstad.

Erbjuder vanliga hyresrätter, studentlägenheter, senior- och trygghetsboenden.

Har fokus på långsiktighet och socialt ansvar.

Invectus:

Privatägt bolag med ca 1 500 lägenheter i Kristianstad.

Erbjuder moderna och attraktiva lägenheter i centrala lägen.

Har fokus på god service och kundnöjdhet.

Bjarlövs Hus:

Privatägt bolag med ca 500 lägenheter i Kristianstad.

Erbjuder lägenheter, lokaler och industrilokaler.

Har fokus på personlig kontakt och lokal förankring.

Dahlqvists Fastighetsförvaltning:

Familjeföretag med ca 400 lägenheter i Kristianstad.

Erbjuder attraktiva lägenheter och lokaler i centrala lägen.

Har fokus på långsiktiga relationer med hyresgäster.

Löwenpihl Fastigheter:

Privatägt bolag med ca 300 lägenheter i Kristianstad.

Erbjuder moderna och välplanerade lägenheter.

Har fokus på kvalitet och trygghet.

Detta är bara några exempel på fastighetsbolag i Kristianstad. Det finns många andra bolag att välja mellan, både privata och kommunala. Vilket bolag som passar dig bäst beror på dina behov och önskemål.

Stadsdelar i Kristianstad

Kristianstad har 25 stadsdelar med varierande karaktär och atmosfär. Här är en kort beskrivning av några av de mest centrala:

Innerstaden:

Historiskt centrum med charmiga gränder, vackra byggnader och livliga gågator. Här finns många butiker, restauranger, caféer och kulturinstitutioner. Populärt område för både boende och turister.

Östermalm:

Stadsdel med vacker arkitektur från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Lugnt och charmigt område med många villor och mindre flerfamiljshus. Nära till centrum och grönområden.

Vasastaden:

Stadsdel med blandad bebyggelse, från äldre arbetarbostäder till moderna flerfamiljshus. Här finns många skolor, idrottsanläggningar och grönområden. Populärt område för barnfamiljer.

Norr:

Stadsdel med en blandning av bostäder, industri och handel. Här finns bland annat Kristianstads centralstation och Vattenriket. Området är under utveckling och expanderar.

Söder:

Stadsdel med en blandning av bostäder, handel och service. Här finns bland annat sjukhuset, universitetet och Tivoliparken. Området är under utveckling och nya bostäder byggs.

Lyckans Höjd:

Stadsdel med moderna flerfamiljshus och villor. Lugnt och barnvänligt område med närhet till natur och grönområden. Populärt område för barnfamiljer.

Parkstaden:

Stadsdel med vacker arkitektur från 1900-talets början. Här finns många villor och grönområden. Lugnt och charmigt område med närhet till centrum.

Egna Hem:

Stadsdel med småhus och villor. Lugnt och idylliskt område med närhet till natur och grönområden. Populärt område för barnfamiljer.

Långebro:

Stadsdel med blandad bebyggelse, från äldre arbetarbostäder till moderna flerfamiljshus. Här finns bland annat idrottsanläggningar och grönområden. Populärt område för studenter och unga vuxna. Utöver dessa centrala stadsdelar finns det 20 andra stadsdelar i Kristianstad. Varje stadsdel har sin egen unika karaktär och atmosfär.

Bostadsområden i Kristianstad

 1. Östermalm:

Stadsdel med vacker arkitektur från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Lugnt och charmigt område med många villor och mindre flerfamiljshus. Nära till centrum och grönområden. Dyrare område med exklusiva villor.

 1. Norra Åsum:

Stadsdel med stora villatomter och vacker natur. Lugnt och barnvänligt område med närhet till skolor och idrottsanläggningar. Populärt område för barnfamiljer. Medelhög prisnivå.

 1. Hammarslund:

Stadsdel med varierande bebyggelse, från äldre villor till moderna nyproducerade hus. Nära till centrum och grönområden. Bra kommunikationer. Blandad prisnivå.

 1. Vilan:

Stadsdel med stora villatomter och sjönära läge. Exklusivt område med dyra villor. Lugnt och idylliskt område med vacker natur.

 1. Tivoliparken:

Stadsdel med charmiga villor och närhet till Tivoliparken och Vattenriket. Populärt område för barnfamiljer. Medelhög prisnivå.

 1. Näsby:

Stadsdel med lantlig karaktär och stora villatomter. Lugnt och idylliskt område med närhet till natur och sjöar. Medelhög prisnivå.

 1. Fjälkinge:

Stadsdel med blandad bebyggelse, från äldre villor till moderna nyproducerade hus. Nära till centrum och grönområden. Bra kommunikationer. Blandad prisnivå.

 1. Åhus:

Populär turistort med badstrand och pittoresk hamn. Här finns både äldre villor och moderna nyproducerade hus. Dyrare område med exklusiva villor.

 1. Yngsjö:

Populär badort med vacker sandstrand. Här finns både äldre villor och moderna nyproducerade hus. Dyrare område med exklusiva villor.

 1. Degeberga:

Charmig by med lantlig karaktär och närhet till havet. Här finns både äldre villor och moderna nyproducerade hus. Medelhög prisnivå. Detta är bara några exempel på villaområden i Kristianstad. Det finns många andra områden att välja mellan, beroende på dina behov och önskemål.

Här är några tips när du ska välja villaområde:

Tänk på dina behov: Hur stor villa behöver du? Vill du ha en villa med trädgård eller tomt?

Jämför olika områden: Läs om olika områden på kommunens webbplats eller kontakta en mäklare.

Besök området: Det är alltid bra att besöka området innan du bestämmer dig för att köpa en villa.

Tänk på budgeten: Villapriserna varierar kraftigt mellan olika områden.

Hus att hyra i Kristianstad

Hyreslägenhetar i Kristianstad

 1. Innerstaden:

Här finns ett stort utbud av lägenheter i varierande storlek och prisklass.

Nära till allt som centrum har att erbjuda, butiker, restauranger, caféer och kulturliv.

Populärt område med stor efterfrågan på lägenheter.

Exempel på lägenhetskomplex: "Kvarteret Vatten", "Stadsporten" och "Norra Station".

 1. Östermalm:

Stadsdel med vacker arkitektur från slutet av 1800-talet och början av 1900-talet.

Lugnt och charmigt område med många fina lägenheter.

Nära till centrum och grönområden.

Dyrare område med exklusiva lägenheter.

Exempel på lägenhetskomplex: "Villa Strömsborg" och "Östermalms Trädgård".

 1. Hammarslund:

Stadsdel med varierande bebyggelse, från äldre hyresrätter till moderna bostadsrätter.

Nära till centrum och grönområden.

Bra kommunikationer.

Blandad prisnivå.

Exempel på lägenhetskomplex: "Hammarslunds Allé" och "Brf Viva".

 1. Tivoliparken:

Stadsdel med charmiga lägenheter och närhet till Tivoliparken och Vattenriket.

Populärt område för barnfamiljer.

Medelhög prisnivå.

Exempel på lägenhetskomplex: "Brf Tivolis Park" och "Brf Solstrålen".

 1. Näsby:

Stadsdel med lantlig karaktär och moderna lägenheter.

Lugnt och idylliskt område med närhet till natur och sjöar.

Medelhög prisnivå.

Exempel på lägenhetskomplex: "Brf Näsby Park" och "Brf Sjöblick".

 1. Fjälkinge:

Stadsdel med blandad bebyggelse, från äldre hyresrätter till moderna bostadsrätter.

Nära till centrum och grönområden.

Bra kommunikationer.

Blandad prisnivå.

Exempel på lägenhetskomplex: "Fjälkinge Strand" och "Brf Solbacken".

 1. Åhus:

Populär turistort med badstrand och pittoresk hamn.

Här finns både äldre hyresrätter och moderna bostadsrätter.

Dyrare område med exklusiva lägenheter.

Exempel på lägenhetskomplex: "Strandpaviljongen" och "Brf Hamnmagasinet".

 1. Yngsjö:

Populär badort med vacker sandstrand.

Här finns både äldre hyresrätter och moderna bostadsrätter.

Dyrare område med exklusiva lägenheter.

Exempel på lägenhetskomplex: "Yngsjö Strand" och "Brf Dune".

 1. Degeberga:

Charmig by med lantlig karaktär och närhet till havet.

Här finns både äldre hyresrätter och moderna bostadsrätter.

Medelhög prisnivå.

Exempel på lägenhetskomplex: "Brf Degeberga Strand" och "Brf Havsbris".

Detta är bara några exempel på lägenhetskomplex i Kristianstad. Det finns många andra områden att välja mellan, beroende på dina behov och önskemål.

Lägenhet att hyra i Kristianstad

Butiker i Kristianstad

Kristianstad bjuder på en varierande shoppingupplevelse, från mysiga gågator med charmiga butiker till moderna gallerior med allt du kan tänka dig. Här är några tips på shoppingområden du inte får missa:

Galleria Boulevard: Den största gallerian i Kristianstad med över 80 butiker, caféer och restauranger. Här hittar du allt från de stora kedjorna till mindre specialbutiker.

C4 Shopping: Ett annat populärt shoppingcenter med över 60 butiker. C4 Shopping har fokus på mode och livsstil, och här hittar du många kända varumärken.

Östermalm: I denna charmiga stadsdel hittar du många unika butiker, gallerier och designinredningsbutiker. Perfekt för dig som söker något utöver det vanliga.

Västermalm: Här finns ett stort utbud av second hand-butiker och antikvariat. En perfekt plats för dig som letar efter fynd och unika skatter.

Kristianstads gågata: En mysig gågata med ett stort utbud av butiker, caféer och restauranger. Här kan du strosa runt och njuta av atmosfären.

Förutom dessa områden finns det också många andra butiker och shoppingmöjligheter i Kristianstad. Oavsett vad du letar efter, kommer du garanterat att hitta det här.

Relevanta länkar om Kristianstad

Läs mer om Kristianstad på dissa sidor:

Kristianstad Kommun
Besök Kristianstad
Wikipedia: Kristianstad
Kristianstad på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Kristianstad

Vanliga frågor