Upplev Malmö: En guide till stadens bästa butiker och områden

En rik historia: Staden har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Malmö var en viktig handelsstad under medeltiden och har sedan dess varit en betydande industristad. Stadens historia återspeglas i dess arkitektur, med allt från medeltida kyrkor till moderna skyskrapor.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Upplev Malmö: En guide till stadens bästa butiker och områden

Malmö som by

En rik historia: Staden har en lång och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1200-talet. Malmö var en viktig handelsstad under medeltiden och har sedan dess varit en betydande industristad. Stadens historia återspeglas i dess arkitektur, med allt från medeltida kyrkor till moderna skyskrapor.

En internationell atmosfär: Malmö är en av Sveriges mest invandrarrika städer, med invånare från över 180 olika länder. Detta ger staden en unik och kosmopolitisk atmosfär. Det återspeglas i stadens matutbud, kulturliv och språk.

Ett starkt kulturliv: Malmö har ett blomstrande kulturliv med ett stort utbud av museer, teatrar, gallerier och musikscener. Staden är också hem för ett antal internationellt erkända festivaler, såsom Malmöfestivalen och Malmö Live.

Transportförhållanden i Malmö

I Malmö finns det flera effektiva och hållbara sätt att ta sig runt i staden, från ett omfattande kollektivtrafiksystem till cykelvänliga vägar och strategiska bilförbindelser.

Kollektivtrafik: Malmö har ett välutbyggt nät av kollektivtrafik med bussar, spårvagnar och tåg. Skånetrafiken ansvarar för den regionala kollektivtrafiken i Skåne län.

Cykel: Malmö är en cykelvänlig stad med många cykelvägar och cykelbanor. Det är enkelt att ta sig runt i Malmö på cykel.

Bil: Malmö har ett utbyggt gatunät, men det kan vara svårt att hitta parkeringsplats i centrum.

Nyckeltal om Malmö (2023)

Dessa siffror ger en överblick av Malmö som stad. De visar att Malmö är en stad med en stor och växande befolkning, en diversifierad ekonomi och en välutbildad befolkning. Staden har också en stark politisk kultur och en attraktiv turistdestination.

Det är dock viktigt att komma ihåg att siffror inte berättar hela historien. De kan inte ge en fullständig bild av Malmös kultur, historia eller sociala liv. För att verkligen förstå Malmö är det necessaryt att besöka staden och uppleva den på egen hand.

Invånare: 363 945 (2023)

Yta: 157,23 km²

Andel invånare födda utomlands: 32,1% (2023)

Stora fastighetsbolag i Malmö

Victoria Park: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på bostäder i Sverige. De äger och förvaltar cirka 17 000 lägenheter i Malmö.

Wallenstam: Ett privatägt fastighetsbolag med fokus på bostäder i Sverige. De äger och förvaltar cirka 12 000 lägenheter i Malmö.

Heimstaden: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på bostäder i Sverige, Norge och Danmark. De äger och förvaltar cirka 11 000 lägenheter i Malmö.

SBB: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på samhällsfastigheter i Sverige. De äger och förvaltar cirka 2 500 samhällsfastigheter i Malmö, inklusive skolor, förskolor och äldreboenden.

Fabege: Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på kontor och samhällsfastigheter i Sverige. De äger och förvaltar cirka 1 000 kontors- och samhällsfastigheter i Malmö.

Stadsdelar i Malmö

Här är en kort beskrivning av vad som kännetecknar varje stadsdel:

Centrum: Malmös innerstad med shopping, kultur och historiska byggnader. Här finns bland annat Lilla Torg, Malmöhus slott, Saluhallen och Gustav Adolfs torg.

Innerstaden: Stadsdelen runt centrum med bostäder, kontor och parker. Här finns bland annat Möllevången, Ribersborg och Slottsstaden.

Limhamn-Bunkeflo: En kuststad med badplatser, småbåtshamnar och industri. Här finns bland annat Limhamns kalkbrott, Sibbarp strand och Bunkeflostrand.

Hyllie: En modern stadsdel med Malmö Arena, Emporia och nya bostäder. Här finns även Malmömässan och Hyllie station.

Fosie: En industri- och bostadsstadsdel med Fosie industriområde och Värnhem. Här finns bland annat Fosie kyrka, Folkets park och Värnhemstorget.

Bostadsområden i  Malmö

Limhamn 

Limhamn utmärker sig som ett populärt bostadsområde som lockar med sina vackra villor och dess närhet till havet, vilket erbjuder en oas för dem som söker lugn och skönhet i sin vardag. Det är ett område som präglas av en barnvänlig atmosfär, med tillgång till goda skolor och förskolor, vilket gör det till ett idealiskt val för familjer. Centrum i Limhamn bjuder på ett rikt utbud av butiker, restauranger och caféer, vilket bidrar till en hög livskvalitet. Dock återspeglas områdets popularitet och kvaliteter i bostadspriserna, som ligger över genomsnittet för Malmö, vilket gör det till ett dyrare val.

Bunkeflostrand 

Bunkeflostrand erbjuder en charmig mix av äldre villor och friliggande hus, där närheten till havet och de vackra badplatserna omgivna av naturskön miljö utgör kärnan i områdets attraktionskraft. Precis som Limhamn, är Bunkeflostrand känt för sin lugna och barnvänliga karaktär med tillgång till kvalitativa skolor och förskolor. Även här ligger priserna på bostäder över Malmös genomsnitt, vilket reflekterar områdets eftertraktade läge och livskvalitet.

Bellevue 

Bellevue representerar en exklusivitet med sina stora villor som ofta erbjuder sjöutsikt, vilket placerar området i toppskiktet av Malmös bostadsmarknad. Dess närhet till centrum och de grönskande parkerna tillför en extra dimension av bekvämlighet och rekreation. Bellevue är likt de andra områdena barnvänligt med goda skolor och förskolor, men skiljer sig genom att ha Malmös högsta bostadspriser, vilket speglar områdets unika kvaliteter och exklusivitet.

Djursholm 

Djursholm står ut som ett fridfullt och lugnt område med rymliga villor omgivna av grönskande trädgårdar, vilket erbjuder en tillflyktsort från stadens brus. Områdets närhet till naturområden och golfbanor ger rika möjligheter för rekreation och utomhusaktiviteter. Med goda skolor och förskolor i närheten är Djursholm ytterligare ett attraktivt val för familjer. Trots sin avskildhet från stadens puls, ligger även Djursholms bostadspriser över Malmös genomsnitt, vilket vittnar om områdets kvaliteter och efterfrågan.

Hus att hyra i Malmö

Hyreslägenhetar i  Malmö

I Malmö erbjuder varje distrikt en unik boendeupplevelse som speglar stadens mångsidighet och dynamik. I hjärtat av Malmö finner vi Centrum, ett område som lockar med ett stort utbud av lägenheter i varierande storlekar och prisklasser. Här är du aldrig långt ifrån stadens pulserande liv med shopping, kultur, restauranger och nöjen inom räckhåll. Trots de goda kommunikationsmöjligheterna med kollektivtrafik kan det dock vara en utmaning att hitta parkering och priserna kan vara höga.

Innerstaden 

Innerstaden utmärker sig med sina trendiga och moderna lägenhetskomplex som erbjuder boende av hög standard. Området ligger nära både centrum och de grönskande parkerna, vilket gör det till ett attraktivt läge för de som söker närhet till stadens erbjudanden samtidigt som de uppskattar en lugnare omgivning. Även här är kommunikationerna utmärkta, men det reflekteras i områdets priser som ligger i det högre skiktet.

Hyllie 

Hyllie är känd för sina moderna och nybyggda lägenhetskomplex med tillgång till utmärkta faciliteter. Detta område lockar med närheten till Malmö Arena, shoppingcentret Emporia och den idylliska halvön Skanör med Falsterbo. Goda kommunikationer med kollektivtrafik gör det lätt att nå andra delar av staden, även om boendekostnaderna är höga.

Västra Hamnen

Västra Hamnen står ut med sina unika och attraktiva lägenhetskomplex som ofta erbjuder havsutsikt. Området är känt för ikoniska landmärken som Turning Torso och Malmö Live, samt närheten till badplatser. Med utmärkta kommunikationer och sin unika charm är det inte förvånande att Västra Hamnen är ett av Malmös dyraste bostadsområden.

Lägenhet att hyra i Malmö

Butiker i Malmö

Centrala Malmö:

Lilla Torg: Mysigt gågataområde med blandade butiker, kaféer och restauranger.

Triangeln: Stort shoppinggalleria med butiker, restauranger, biografer och bowlinghall.

Hansagallerian: Modernt shoppinggalleria med fokus på mode och design.

Södervärn: Område med vintagebutiker, konstgallerier och second hand-affärer.

Utanför centrum:

Emporia: Stort shoppingcenter med över 200 butiker, restauranger och biografer.

Mobilia: Shoppingcenter med fokus på inredning och design.

Kronan: Stort shoppingcenter med restauranger, biografer och bowlinghall.

Stora Bernstorp: Outletcenter med märkeskläder till rabatterade priser.

Relevanta länkar om Malmö

Läs mer om Malmö på dissa sidor:

Malmö Kommun
Besök Malmö
Wikipedia: Malmö
Malmö på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Malmö

Vanliga frågor