Upptäck Karlskrona: En guide till Sveriges maritima pärla

Karlskrona, Sveriges sydligaste residensstad, präglas av sin unika historia som örlogsstad. Grundad av Karl XI år 1680, bär staden än idag tydliga spår av sin maritima arv. Den välbevarade örlogsstaden, med sina ståtliga byggnader och kajer, har sedan 1998 varit en del av Unescos världsarvslista.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Upptäck Karlskrona: En guide till Sveriges maritima pärla

Karlskrona som by 

Karlskrona, Sveriges sydligaste residensstad, präglas av sin unika historia som örlogsstad. Grundad av Karl XI år 1680, bär staden än idag tydliga spår av sin maritima arv. Den välbevarade örlogsstaden, med sina ståtliga byggnader och kajer, har sedan 1998 varit en del av Unescos världsarvslista.

Förutom sin maritima historia, är Karlskrona omgiven av en vacker skärgård med över 3000 öar. Staden bjuder på en idyllisk atmosfär med charmiga gränder, pittoreska hus och grönskande parker. Här finns gott om möjligheter till friluftsliv, båtliv och bad.

Karlskrona har en levande kultur med ett brett utbud av museer, teatrar, gallerier och evenemang. Staden är känd för sitt årliga Marinmuseum, som lockar besökare från hela världen.

Här är några av de mest framträdande dragen i Karlskrona:

Världsarvsstaden: Den unika stadsplanen med sina befästningsverk, kyrkor och amiralitetsbyggnader ger en fascinerande inblick i Sveriges stormaktstid.

Skärgården: Den vackra skärgården med sina öar, kobbar och holmar inbjuder till båtliv, bad och naturupplevelser.

Maritimt kulturarv: Marinmuseet, Amiralitetshuset och örlogsbasen berättar om Karlskronas stolta historia som Sveriges sydöstra örlogsstad.

Levande kultur: Ett brett utbud av museer, teatrar, gallerier och evenemang skapar en dynamisk och kulturell atmosfär.

Transportförhållanden i Karlskrona 

Karlskrona har ett välutbyggt transportsystem med goda förbindelser både inom staden och till andra delar av Sverige. Här är en kort beskrivning av de olika transportalternativen som finns tillgängliga:

Kollektivtrafik:

Buss: Blekingetrafikens bussar utgör stommen i kollektivtrafiken i Karlskrona. Det finns ett stort antal busslinjer som trafikerar staden och dess omgivningar.

Tåg: Karlskrona har en järnvägsstation med förbindelser till Malmö, Göteborg och Stockholm.

Båt: Det finns reguljära båtförbindelser mellan Karlskrona och Trelleborg, Ystad och Ronneby.

Bil:

Väg: Karlskrona har goda vägförbindelser med övriga Sverige via E22 och riksväg 27.

Parkering: Det finns gott om parkeringsplatser i centrala Karlskrona, både på gatorna och i parkeringshus.

Cykel:

Cykelvägar: Karlskrona har ett välutbyggt nät av cykelvägar.

Cykeluthyrning: Det finns flera cykeluthyrningsfirmor i Karlskrona.

Nyckeltal om Karlskrona (2023) 

Befolkning:

Invånare: 66 682 (2023)

Stora fastighetsbolag i Karlskrona 

Karlskronahem:

Beskrivning: Karlskronahems AB är det största kommunala bostadsbolaget i Karlskrona med ca 7 000 lägenheter. De erbjuder hyresrätter i varierande storlekar och prisklasser i hela Karlskrona kommun.

Samfast:

Beskrivning: Samfast i Karlskrona AB är ett privatägt bostadsbolag med ca 2 300 lägenheter i Karlskrona och Ronneby kommun. De erbjuder hyresrätter och bostadsrätter i varierande storlekar och prisklasser.

Fastighetsbolaget Vapensmeden AB:

Beskrivning: Fastighetsbolaget Vapensmeden AB är ett privatägt bostadsbolag med ca 1 000 lägenheter i Karlskrona kommun. De erbjuder hyresrätter och bostadsrätter i varierande storlekar och prisklasser.

HSB Syd:

Beskrivning: HSB Syd är en bostadsrättsförening med ca 2 000 lägenheter i Karlskrona kommun. De erbjuder bostadsrätter i varierande storlekar och prisklasser.

Utklippan Fastigheter:

Beskrivning: Utklippan Fastigheter AB är ett privatägt bostadsbolag med ca 500 lägenheter i Karlskrona kommun. De erbjuder hyresrätter i varierande storlekar och prisklasser.

Stadsdelar i Karlskrona (h2)

Karlskrona har en centralt belägen stadskärna på ön Trossö, omgiven av vatten. Utöver Trossö finns flera stadsdelar på fastlandet och på öar i Karlskrona skärgård. Här är en kort beskrivning av några av de mest framträdande stadsdelarna:

Trossö:

Centrum: Här hittar du Karlskronas historiska stadskärna med Amiralitetsparken, Stortorget och Fredrikskyrkan. Här finns också butiker, restauranger och caféer.

Borgmästaregården: Ett lugnt och charmigt område med äldre villor och flerbostadshus.

Wämö: Ett område med blandad bebyggelse, nära centrum och med vacker utsikt över vattnet.

Fastlandet:

Lyckeby: En stadsdel med blandad bebyggelse, centrumfunktioner och idrottsanläggningar.

Rödeby: En stadsdel med villabebyggelse och en idyllisk småbåtshamn.

Nättraby: En expansiv stadsdel med nybyggda bostadsområden och goda kommunikationer.

Öar:

Aspö: En ö med vacker natur, badplatser och en välbesökt campingplats.

Hasslö: En ö med permanentboende, sommarstugor och en golfbana.

Sturkö: En ö med vacker natur, badplatser och ett aktivt friluftsliv.

Bostadsområden i Karlskrona 

Lyckeby:

Lyckeby är en stadsdel med lugnt och barnvänligt läge, nära natur och badplatser. Här finns en blandning av äldre och nyare villor, ofta med stora tomter. Lyckeby har goda kommunikationer till centrala Karlskrona och bra serviceutbud med skolor, butiker och idrottsanläggningar.

Borgmästaregården:

Borgmästaregården är ett charmigt område med vackra äldre villor och en idyllisk atmosfär. Området ligger centralt på Trossö, nära havet och med vacker utsikt. Borgmästaregården har en lugn och barnvänlig atmosfär och är ett eftertraktat område för barnfamiljer.

Wämö:

Wämö är ett område med blandad bebyggelse, inklusive villor, på Trossö. Här bor du nära centrum och har vacker utsikt över vattnet. Wämö har en lugn och trivsam atmosfär och är ett bra alternativ för dem som vill bo centralt men ändå ha lite mer utrymme.

Nättraby:

Nättraby är en expansiv stadsdel med nybyggda villaområden. Här bor du modernt och bekvämt med närhet till skolor, idrottsanläggningar och naturreservat. Nättraby har goda kommunikationer till centrala Karlskrona och är ett bra alternativ för barnfamiljer.

Hus att hyra i Karlskrona

Hyreslägenhetar i Karlskrona 

Centrum:

Beskrivning: I centrala Karlskrona finns ett stort utbud av lägenhetskomplex, både nybyggda och äldre. Här bor du nära butiker, restauranger, caféer och kulturliv. Du har också goda kommunikationer till övriga staden.

Borgmästaregården:

Beskrivning: Borgmästaregården är ett charmigt område med både äldre och nyare lägenhetskomplex. Här bor du centralt på Trossö, nära havet och med vacker utsikt. Borgmästaregården har en lugn och barnvänlig atmosfär.

Lyckeby:

Beskrivning: Lyckeby är en stadsdel med lugnt och barnvänligt läge, nära natur och badplatser. Här finns ett utbud av lägenhetskomplex, både hyresrätter och bostadsrätter. Lyckeby har goda kommunikationer till centrala Karlskrona och bra serviceutbud med skolor, butiker och idrottsanläggningar.

Pantarholmen:

Beskrivning: Pantarholmen är en stadsdel med moderna lägenhetskomplex och en maritim atmosfär. Här bor du nära havet och har vacker utsikt över Karlskronas skärgård. Pantarholmen har en expansiv och dynamisk atmosfär.

Lägenhet att hyra i Karlskrona

Butiker i Karlskrona 

Karlskrona har en charmig stadskärna med många mysiga butiker och gallerior. Här kan du hitta allt från de stora kedjorna till unika små butiker med lokalt hantverk och design.

Några av de mest populära shoppingområdena i Karlskrona är:

Wachtmeister Galleria: En modern galleria med ett stort utbud av butiker, caféer och restauranger.

Kronan: Ett shoppingcenter med fokus på mode och inredning.

Hantverkargatan: En charmig gata med många små butiker som säljer hantverk, design och souvenirer.

Borgmästaregatan: En livlig gata med många butiker, caféer och restauranger.

Stortorget: Karlskronas historiska torg med marknadshandel och uteserveringar.

Relevanta länkar om Karlskrona 

Läs mer om Karlskrona på dissa sidor:

Karlskrona Kommun
Besök Karlskrona
Wikipedia: Karlskrona
Karlskrona på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Karlskrona

Vanliga frågor