Upptäck Lidingö: En oas av natur, kultur och historia

Lidingö är en ö och kommun belägen öster om Stockholm.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Upptäck Lidingö: En oas av natur, kultur och historia

Lidingö som by

Lidingö är en ö och kommun belägen öster om Stockholm. Med sin natursköna omgivning, goda kommunikationer och välrenommerade skolor har den blivit en attraktiv plats att bo och leva på. Här är några av de saker som kännetecknar Lidingö:

Natur och friluftsliv: Lidingö präglas av stora grönområden, skogar och klippor. Ön har ett flertal naturreservat, badplatser och vandringsleder som inbjuder till friluftsliv och avkoppling. Lidingöloppet, ett av Sveriges största terränglopp, arrangeras årligen på ön och lockar tusentals deltagare.

Kultur och historia: Lidingö har en rik historia och kultur. Här finns fornlämningar från vikingatiden, vackra sekelskiftesvillor och intressanta museer. Lidingö stadshus, ritat av arkitekten Ragnar Östberg, är en välkänd symbol för ön.

Samhälle och service: Lidingö har ett välutbyggt samhälle med goda servicefunktioner. Här finns butiker, restauranger, caféer, bibliotek och vårdcentraler. Ön har också ett rikt föreningsliv med aktiviteter för alla åldrar.

Kommunikationer: Lidingö har goda kommunikationer med Stockholm. Man kan ta sig till ön via bil, buss, tunnelbana eller båt. Lidingöbanan, en spårvägslinje, förbinder Lidingö centrum med Ropsten på Stockholms fastland.

Transportförhållanden i Lidingö

Lidingö har goda transportförbindelser med Stockholm och övriga Sverige. Ön har ett väl utbyggt kollektivtrafiksystem med buss, tunnelbana och båt. Det finns också möjlighet att ta sig runt med bil, cykel eller moped.

Kollektivtrafik:

 • Buss: Lidingö har ett stort nät av busslinjer som förbinder ön med Stockholm och andra kommuner. SL (Storstockholms Lokaltrafik) ansvarar för busstrafiken på Lidingö.
 • Tunnelbana: Lidingöbanan är en spårvägslinje som förbinder Lidingö centrum med Ropsten på Stockholms fastland. Lidingöbanan är en del av SL:s tunnelbanenät.
 • Båt: Waxholmsbolaget trafikerar båtlinjer mellan Lidingö och Stockholm. Båtturerna är ett trevligt sätt att se Stockholms skärgård.

Bil:

Lidingö har ett väl utbyggt vägnät. Det är dock viktigt att vara medveten om att det kan vara problem med parkering i vissa områden.

Cykel:

Lidingö är en cykelvänlig kommun. Det finns många cykelvägar och cykelbanor på ön.

Nyckeltal om Lidingö (2023)

 • 48 432 invånare (december 2022)
 • Yta: 30 km²
 • Medianinkomst: 395 261 kronor (2021)

Stora fastighetsbolag i Lidingö

John Mattson Fastighetsföretagen AB:

 • Ett av Sveriges största privata fastighetsbolag.
 • Äger och förvaltar bostäder, kontor och lokaler i Stockholm, Göteborg och Malmö.
 • På Lidingö äger John Mattson ca 1 000 lägenheter.

Lidingöhem:

 • Lidingös kommunala bostadsbolag.
 • Äger och förvaltar ca 6 500 lägenheter på Lidingö.
 • Erbjuder hyresrätter och bostadsrätter.

Wallenstam:

 • Ett börsnoterat fastighetsbolag med fokus på bostäder.
 • Äger och förvaltar ca 15 000 lägenheter i Stockholm, Göteborg och Uppsala.
 • På Lidingö äger Wallenstam ca 500 lägenheter.

Stadsdelar i Lidingö

Lidingö är indelad i 13 stadsdelar, var och en med sin egen karaktär:

 1. Baggeby: En villaidyll med närhet till natur och bad.
 2. Bo: Charmig skärgårdsmiljö med båtliv och badklippor.
 3. Bosön: Idrotts- och rekreationsområde med idrottsanläggningar, badplats och grönområden.
 4. Brevik: Lantlig charm med småbåtshamn och badplats.
 5. Centrum: Stadskärnan med butiker, restauranger, service och kulturutbud.

Bostadsområden i Lidingö

 1. Käppala: Exklusivt område med stora villor och vacker utsikt över Stockholms skärgård. Käppala har en lantlig karaktär och är känt för sina vackra grönområden och sin lugna atmosfär.
 2. Brevik: Charmigt villaområde med närhet till natur och bad. Brevik har en skärgårdsmiljö och är känt för sina vackra badklippor och båtliv.
 3. Hersby: Lantlig idyll med hästgårdar och skogsområden. Hersby är perfekt för de som söker en lugn och naturnära boendemiljö.
 4. Gåshaga: Gammalt villaområde med grönområden och närhet till Lidingö centrum. Gåshaga har en charmig atmosfär och är ett populärt område för barnfamiljer.
 5. Baggeby: Villaidyll med närhet till natur och bad. Baggeby har en lugn och barnvänlig atmosfär och är ett populärt område för barnfamiljer.

Hus att hyra i Lidingö

Hyreslägenhetar i Lidingö

 1. Dalénum: Modernt område med flerfamiljshus och närhet till Lidingöbanan. Dalénum har goda kommunikationer och en modern atmosfär.
 2. Högsätra: Familjevänligt område med flerfamiljshus och närhet till natur och service. Högsätra har en bra blandning av lägenheter och villor och är ett bra alternativ för barnfamiljer.
 3. Centrum: Stadskärnan med butiker, restauranger, service och kulturutbud. Centrum har ett stort utbud av lägenheter i varierande storlekar och prisklasser.
 4. Sticklinge: Ett villaområde med närhet till Lidingö centrum och naturreservat. Sticklinge har en lugn och barnvänlig atmosfär och ett bra utbud av lägenheter.
 5. Gåshaga: Gammalt villaområde med grönområden och närhet till Lidingö centrum. Gåshaga har en charmig atmosfär och ett bra utbud av lägenheter.

Lägenhet att hyra i Lidingö

Butiker i Lidingö

Lidingö har ett stort utbud av shoppingmöjligheter, oavsett om du letar efter det senaste modet, inredning till hemmet eller en unik present. Här är några av de mest populära shoppingområdena på ön:

Lidingö Centrum: Med över 70 butiker, caféer och restauranger har Lidingö Centrum allt du behöver under ett tak. Här hittar du allt från välkända kedjor till små, unika butiker.

Kvarnen: Kvarnen är en charmig gågata med ett stort utbud av specialbutiker, caféer och restauranger. Här hittar du allt från blomsterbutiker och inredningsbutiker till delikatessbutiker och klädbutiker.

Sticklinge Centrum: Sticklinge Centrum är ett mindre centrum med ett bra utbud av butiker och service. Här hittar du bland annat en mataffär, en apotek, en systembolaget och en frisörsalong.

Lidingö Gallerian: Lidingö Gallerian är en mindre galleria med ett fokus på mode och design. Här hittar du bland annat butiker som MQ, Gina Tricot, Vero Moda och Weekday.

Brevik: Brevik är en charmig skärgårdsidyll med ett litet utbud av butiker och caféer. Här hittar du bland annat en lanthandel, en blomsterbutik och en inredningsbutik.

Förutom dessa områden finns det också många små, unika butiker utspridda över hela ön.

Oavsett vad du letar efter, har Lidingö något för alla shoppingälskare!

Relevanta länkar om Lidingö

Läs mer om Lidingö på dissa sidor:

Lidingö Kommun
Besök Lidingö
Wikipedia: Lidingö
Lidingö på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Lidingö

Vanliga frågor