Upptäck Uppsalas charm: En guide till stadens historia, kultur och shopping

Uppsala, en av Sveriges mest anrika städer, bär på en djup historisk rikedom som sträcker sig tillbaka ända till vikingatiden. Staden, som en gång tjänade som huvudort för det mäktiga Sveariket och som kröningsstad för svenska monarker, är ett levande bevis på landets rika förflutna. Sedan 1164 har Uppsala varit säte för ärkebiskopen, vilket ytterligare förstärker dess betydelse inom den kyrkliga historien. Dessutom är Uppsala känt för att vara hem till Nordens äldsta universitet, Uppsala universitet, som grundades 1477 och bidragit till stadens akademiska prestige genom århundradena.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Upptäck Uppsalas charm: En guide till stadens historia, kultur och shopping

Uppsala som by

Uppsala, en av Sveriges mest anrika städer, bär på en djup historisk rikedom som sträcker sig tillbaka ända till vikingatiden. Staden, som en gång tjänade som huvudort för det mäktiga Sveariket och som kröningsstad för svenska monarker, är ett levande bevis på landets rika förflutna. Sedan 1164 har Uppsala varit säte för ärkebiskopen, vilket ytterligare förstärker dess betydelse inom den kyrkliga historien. Dessutom är Uppsala känt för att vara hem till Nordens äldsta universitet, Uppsala universitet, som grundades 1477 och bidragit till stadens akademiska prestige genom århundradena.

Kulturellt är Uppsala en skattkista av historiska och kulturella juveler. Stadens domkyrka från 1200-talet står som ett majestätiskt monument över stadens religiösa och kulturella arv. Med en uppsjö av museer och historiska byggnader, såsom Uppsala slott och Gustavianum, erbjuder staden en rikedom av kunskap och skönhet för besökare och invånare. Studentlivet i Uppsala är särskilt framträdande, med ett myllrande av studentföreningar och pubar som bidrar till en livlig atmosfär. Staden är också värd för en mängd kulturella evenemang, inklusive teaterföreställningar, konserter och festivaler, vilket speglar dess dynamiska kulturliv.

När det gäller natur, är Uppsala förtrollande beläget på den vidsträckta Uppsalaslätten, omgiven av böljande åkrar och tät skog. Genom stadens hjärta flyter Fyrisån, vilket lägger till en pittoresk kvalitet till stadsmiljön. För naturälskare erbjuder Uppsala många populära naturområden som Stadsskogen och Kungsängen, perfekta för promenader, jogging eller bara för att njuta av en stund i det gröna. Med sin unika kombination av rik historia, blomstrande kultur och vackra naturlandskap, står Uppsala som en stolt påminnelse om Sveriges arv och en inspirationskälla för framtida generationer.

Transportförhållanden i Uppsala

Uppsala har ett välutbyggt kollektivtrafiksystem med bussar, spårvagnar och tåg. UL (Upplands Lokaltrafik) ansvarar för den största delen av kollektivtrafiken i regionen.

Bussar: Det finns ett stort nätverk av busslinjer som täcker hela Uppsala och angränsande kommuner. Bussarna är moderna och bekväma, och de flesta linjer har lågfrekvent trafik.

Spårvagn: Spårvagnsnätet i Uppsala består av två linjer som går genom centrum och ut till stadsdelarna Fålhagen och Gottsunda. Spårvagnarna är ett bekvämt och miljövänligt sätt att ta sig runt i staden.

Tåg: Uppsala centralstation är en viktig järnvägsknutpunkt med förbindelser till Stockholm, Göteborg, Malmö och andra svenska städer. Det finns också regionaltågstrafik till orter i Uppland.

Cykel: Cykeln är ett populärt transportmedel i Uppsala. Det finns många cykelvägar och cykelbanor i staden, och det är lätt att ta sig runt på cykel.

Nyckeltal om Uppsala (2023)

Invånare: 230 000 (2023)

Storstadsregion: 400 000 (2023)

Landskap: Uppland

Läge: 70 km norr om Stockholm

Areal: 48,7 km²

Stora fastighetsbolag i Uppsala

Vasakronan: Sveriges största fastighetsbolag med ca 500 000 kvm bostäder och ca 280 000 kvm kommersiella lokaler i Uppsala.

Heimstaden Bostad: Ett av Sveriges största privata bostadsbolag med ca 14 000 lägenheter i Uppsala.

Wallenstam: Ett fastighetsbolag med fokus på bostäder och samhällsfastigheter med ca 8 000 lägenheter i Uppsala.

Akademiska Hus: Ett fastighetsbolag som äger och förvaltar fastigheter för universitet och högskolor i Sverige, med ca 170 000 kvm i Uppsala.

Diös Fastigheter: Ett fastighetsbolag med fokus på kontor och handelsfastigheter med ca 110 000 kvm i Uppsala.

Stadsdelar i Uppsala

Uppsala har en mängd olika stadsdelar med varierande karaktär. Här är en kort beskrivning av några av de mest centrala:

Centrum: Uppsalas historiska centrum med gågator, butiker, restauranger och caféer. Här finns också Uppsala domkyrka, universitetshuset och Carolina Rediviva.

Luften: En charmig stadsdel med kullerstensgator, trähus och studentbostäder. Här finns också många parker och grönområden.

Fålhagen: En modern stadsdel med villor, radhus och lägenheter. Här finns också en stor park, Fålhagens naturreservat.

Gottsunda: En miljonprogramsstadsdel med betongarkitektur och många hyresrätter. Här finns också Gottsunda centrum med butiker, restauranger och bibliotek.

Eriksberg: En expansiv stadsdel med nybyggda bostäder och kontor. Här finns också Uppsala Science Park och Akademiska sjukhuset.

Bostadsområden i  Uppsala

Uppsala har många fina stadsdelar med lägenhetskomplex, men några av de mest populära är:

Centrum: Här finns ett stort utbud av lägenheter i varierande storlekar och prisklasser. Du har nära till allt du kan tänka dig, men det kan vara ganska livligt och dyrt.

Luften: En charmig stadsdel med många fina lägenheter, ofta i äldre hus. Här är det lite lugnare än i centrum, men fortfarande nära till allt.

Fålhagen: En modern stadsdel med många nybyggda lägenhetskomplex. Här är det ofta lite dyrare, men du får en modern lägenhet med bra standard.

Gottsunda: En expansiv stadsdel med många lägenheter, både hyresrätter och bostadsrätter. Här är det ofta billigare att bo än i de centrala delarna av Uppsala.

Hus att hyra i Uppsala

Hyreslägenhetar i Uppsala

Uppsala har många fina villaområden, men några av de mest populära är:

Sunnersta: En villastadsdel med vacker natur och badplats vid Mälaren. Här är det lugnt och rofyllt och många villor har stora tomter.

Nåntuna: En idyllisk gammaldags stadsdel med charmiga villor. Här är det nära till naturen och Mälaren, men lite längre till centrum.

Kungsängen: En lantlig stadsdel med stora villor och hästgårdar. Här är det nära till naturen och lugnt och rofyllt.

Balingsta: En stadsdel med blandad bebyggelse, inklusive villor. Här är det nära till naturen och bra kommunikationer.

Lägenhet att hyra i Uppsala

Butiker i Uppsala

För välkända märken och varuhus:

Stadskärnan: Huvudshoppingdistriktet med gågata och butiker som Åhléns City, NK Uppsala, MQ, Gina Tricot, Cubus med flera. Även varuhus som Åhléns City och NK Uppsala finns här.

Gränbystaden: Ett stort köpcentrum med över 100 butiker, inklusive populära märken som H&M, Zara, Lindex, KappAhl och Intersport. Här finns även biografer, food court och bowlinghall.

Forumgallerian: Ett mindre köpcentrum i centrum, med en mix av butiker, restauranger och kaféer.

Relevanta länkar om Uppsala

Läs mer om Uppsala på dissa sidor:

Uppsala Kommun
Besök Uppsala
Wikipedia: Uppsala
Uppsala på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Uppsala

Vanliga frågor