Så hittar du din nya hyresbostad

När man letar efter en ny hyresbostad ska man, oavsett om det rör sig om villa, radhus, lägenhetstudentbostad eller bara ett rum, vara uppmärksam på att ha ett fokuserat och metodiskt tillvägagångssätt. 

Det är centralt att din sökningsprocess ger samlad överblick över bostadsmarknaden, så du så fort som möjligt kan hitta den bästa hyresbostaden till ett lågt pris. Kom ihåg att din tid är värdefull, och att den tid du lägger ner på att hitta en bostad och flytta inte kan läggas på andra viktiga saker.

Vi foreslår att du följder dessa 8 steg i sökandet efter din nya hyresbostad:

Steg 1: Starta med att utvärdera och definera dina behov vad gäller plats, inredning etc - inte bara idag men också för kommande år. 

Steg 2: Tänk efter var du vill att din bostad ska vara geografiskt belägen. Här är det viktigt att du bla överväger hur din flyttning påverkar din familjs och din egna transporttid. 

Steg 3: Nu är redo för att samla information om relevanta hyresbostäder på marknaden. Det finns en rad olika databaser online var du kan finna relevanta bostäder. Du kan bl.a. hitta lediga hyresbostäder i hela Sverige på Hyresbostad.se.

Steg 4: Du har nu samlat info om en grupp hyresbostäder, som kan vara relvanta och som du noga läser mer om. Uteslut först de bostäder som du helt säker vet inte matchar dina kriterier. Därefter jämför du priser och kvalitet hos resterande, som du delar in baserat på hur intressesanta de är. Du kontaktar därefter hyresvärden till den bostad som är mest intressesant och avtalar om en visning. Hyresvärden till de mindre intressanta bostäderna ringer du till för att få mer information - det är möjligt att de har ytterligare info om tex priset eller annat som är intressant för dig. 

Steg 5: Till visningen är det framförallt viktigt, att du försöker känna efter om bostaden skulle passa dig bra. Om svaret är ja, är det viktigt att du får avklarat följande, A: Pris. Kan du få en bra hyra. B: Uppsägning. Hur lång är uppsägningstiden? En kortare uppsägningstid ger dig mer flexibilitet, men kan också vare mer otryggt. C: Renovering. Är hyresvärden villig att stå för kostnader av renovering/ändring av bostaden utifrån dina önskemål och behov.  

Steg 6: Nu har du varit och tittat på alla bostäder och fått detaljerad information om förhandlingsmöjligheterna från hyresvärdarna. Nu minskar du din sökning till 1-3 bostäder. Formulera ett mail till varje hyresvärd, där du skriver att om du har möjlighet att få bostaden, så är du villig att skriva avtal snarast möjligt. Det är viktigt, att du meddelar att du är redo för att göra en snabb förhandling. När du förhandlar, glöm inte att också se det från hyresvärdens perspektiv. Du bör inte föreslå något som är orimligt, som tex att hyresvärden ska renvovera bostaden efter alla dina behov samtidigt som du vill ha tre månader uppsägningstid.  

Steg 7: När förhandlingarna är över, ber du hyresvärden om att skicka dig ett kontrakt. Vi rekommenderar starkt att du ber någon professionell att grundligt läsa igenom kontraktet, för att undvika att det slutar med att du måste betala massa pengar i onödan när du flyttar från bostaden. 

Steg 8: När du har hittat din hyresbostad, är det viktigt att du snabbt och systematiskt vänder tillbaka till alla de som du har varit i kontakt med, och talar om att din sökprocess är över och att det tyvärr inte blev du som blev deras hyresgäst. Det är viktigt att komma ihåg att de har lagt ner tid på dig och dina behov Det är också viktigt att komma ihåg, att du kanske i framtiden ska ut och leta efter bostad igen. Då är det bra att ha haft en bra relation till hyresvärdarna i området. Visa respekt genom att skicka dem ett vänligt mail så snart din situation är avklarad.