Din Ultimata Guide till Upplands Väsby: Från Natur till Kultur

Upplands Väsby präglas av en unik blandning av gammalt och nytt. Här samsas historiska lämningar från vikingatiden med moderna bostadsområden och en pulserande stadskärna.
7. februari 2024 | Skrivet av: Redaktionen
Din Ultimata Guide till Upplands Väsby: Från Natur till Kultur

Upplands Väsby som by 

Upplands Väsby präglas av en unik blandning av gammalt och nytt. Här samsas historiska lämningar från vikingatiden med moderna bostadsområden och en pulserande stadskärna.

Historiska spår:

Fornlämningar: Upplands Väsby har en rik historia med många fornlämningar, bland annat skeppssättningar, gravfält och runstenar.

Torsåkers slott: Från 1600-talet tronar det vackra Torsåkers slott på en höjd i kommunen. Slottet är idag en privatägd konferensanläggning.

Modern kommun:

Stadskärna: Upplands Väsbys stadskärna har genomgått en stor förvandling de senaste decennierna och erbjuder idag ett stort utbud av butiker, restauranger och caféer.

Kommunikationer: Med pendeltåg tar det bara 25 minuter att ta sig till Stockholms centralstation. E4:an passerar också genom kommunen.

Natur och friluftsliv: Upplands Väsby har stora grönområden och naturreservat som inbjuder till friluftsliv. Populära aktiviteter inkluderar vandring, cykling och bad.

Kultur och evenemang:

Väsbydagen: Varje år arrangeras Väsbydagen, en festlig dag med musik, mat och aktiviteter för hela familjen.

Konserter och teater: I Upplands Väsby finns det möjlighet att se både konserter och teaterföreställningar.

Bibliotek: Kommunens bibliotek erbjuder ett stort utbud av böcker, tidningar och andra medier.

Transportförhållanden i Upplands Väsby 

Upplands Väsby har goda transportförbindelser med både Stockholm och övriga Sverige. Här finns ett välutbyggt kollektivtrafiksystem med pendeltåg, bussar och taxi. Det är också enkelt att ta sig runt med bil eller cykel.

Kollektivtrafik:

Pendeltåg: Upplands Väsby har två pendeltågsstationer, Upplands Väsby och Väsby Centrum. Pendeltågen går till Stockholm centralstation och Arlanda flygplats.

Bussar: Det finns ett stort utbud av bussar som trafikerar Upplands Väsby. Bussarna går till Stockholm, Arlanda flygplats, andra kommuner i Stockholms län och Uppsala.

Taxi: Det finns flera taxiföretag i Upplands Väsby. Taxi är ett bekvämt alternativ om du vill åka en kortare sträcka eller om du har mycket bagage.

Bil:

E4:an: E4:an passerar genom Upplands Väsby och gör det enkelt att ta sig till Stockholm, Uppsala och andra delar av Sverige.

Vägar: I Upplands Väsby finns det ett välutbyggt nät av vägar.

Parkering: Det finns gott om parkeringsplatser i Upplands Väsby, både i centrum och i bostadsområdena.

Cykel:

Cykelvägar: Det finns ett stort utbud av cykelvägar i Upplands Väsby.

Cykeluthyrning: Det finns möjlighet att hyra cykel i Upplands Väsby.

Nyckeltal om Upplands Väsby (2023) 

Demografi:

Invånare: 50 232 (september 2023)

Yta: 75 km²

Befolkningstäthet: 670 invånare/km²

Stora fastighetsbolag i Upplands Väsby 

AB Väsbyhem:

Kommunalt bostadsbolag

Äger och förvaltar ca 6 000 lägenheter

Erbjuder lägenheter i olika storlekar och prisklasser

Har ett gott rykte om sig att vara en bra hyresvärd

Sjöö's Fastighetsförmedling:

Privatägd fastighetsmäklare

Förmedlar bostäder i Upplands Väsby och omnejd

Har lång erfarenhet av branschen

Har goda recensioner från kunder

Stena Fastigheter Stockholm AB:

Stort privat fastighetsbolag

Äger och förvaltar ca 22 000 lägenheter i Stockholmsområdet

Erbjuder lägenheter i olika storlekar och prisklasser

Har ett gott rykte om sig att vara en trygg och stabil hyresvärd

Stadsdelar i Upplands Väsby 

Upplands Väsby har inte en officiell indelning i stadsdelar, men kommunen kan grovt delas in i följande områden:

Centrala Upplands Väsby:

Här finns stadskärnan med butiker, restauranger och caféer.

Det finns också en stor del bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter.

Området är vältrafikerat med pendeltåg, bussar och bil.

Väsby Entré:

Ett nytt område under utveckling vid Upplands Väsbys station.

Här kommer det att finnas bostäder, kontor, handel och service.

Området kommer att vara vältrafikerat med pendeltåg, bussar och bil.

Västra Väsby:

Ett villaområde med stora grönområden.

Här finns också några skolor och förskolor.

Området är lugnt och barnvänligt.

Östra Väsby:

Ett område med blandad bebyggelse, inklusive villor, radhus och flerbostadshus.

Här finns också några större butiker och en idrottsanläggning.

Området är centralt beläget med goda kommunikationer.

Bostadsområden i Upplands Väsby 

Västra Väsby är känt som ett mycket attraktivt villaområde för de som värdesätter en lugn och barnvänlig miljö. Här finner man stora grönområden som inbjuder till lek och rekreation, vilket gör det till ett perfekt val för familjer. Området ligger dessutom nära skolor och förskolor, vilket underlättar den dagliga logistiken för barnfamiljer. Dock är det värt att notera att Västra Väsby är ett av de dyrare områdena, vilket reflekterar dess popularitet och de kvaliteter området erbjuder.

Brunnby utstrålar en charmig och idyllisk känsla som fångar essensen av ett lugnt samhällsliv. Området erbjuder närhet till vacker natur och glittrande sjöar, vilket gör det till en dröm för de som älskar friluftsliv och vill ha en fristad från stadens brus. Det lugna och fridfulla läget kompletteras av ett begränsat utbud av service, vilket bidrar till känslan av ett tight-knit community där livets takt är lite långsammare.

Fresta representerar det ultimata i lyx och exklusivitet när det gäller villaområden. Här hittar man stora, imponerande villor belägna i närheten av både golfbanor och naturreservat, vilket erbjuder en unik kombination av rekreation och avkoppling. Området är känt för sitt lugna och avskilda läge, vilket gör det till en eftertraktad plats för de som söker en privat tillvaro bort från stadens puls. Med dess höga priser speglar Fresta en mycket exklusiv livsstil, där varje egendom erbjuder en oas av lugn och lyx.

Hus att hyra i Upplands Väsby

Hyreslägenhetar i Upplands Väsby 

Centrala Upplands Väsby

Centrala Upplands Väsby erbjuder ett stort utbud av lägenheter i olika storlekar och prisklasser, vilket gör det till ett attraktivt val för många. Det centrala läget innebär att man har nära till all tänkbar service, inklusive butiker och restauranger, vilket underlättar vardagslivet. Dessutom är goda kommunikationer en stor fördel för de som pendlar eller ofta reser in och ut från området. Dock bör man vara medveten om att det centrala läget kan medföra en del buller från trafik och att det kan vara lyhört i vissa lägenhetskomplex.

Väsby Entré

Väsby Entré är ett nytt och spännande område under utveckling som lockar med moderna lägenheter av hög standard. Dess närhet till pendeltågsstationen gör det enkelt för invånarna att ta sig till och från Stockholm och andra delar av regionen. Området är planerat med tanke på bekvämlighet och tillgång till service, vilket bidrar till en hög livskvalitet. Dock reflekteras de moderna bekvämligheterna och det centrala läget i de högre hyrorna, något som potentiella hyresgäster bör ha i åtanke.

Västra Väsby

Västra Väsby är känt för sitt lugna och barnvänliga klimat, vilket gör det till ett idealiskt område för familjer. Här finns flera familjevänliga lägenhetskomplex som erbjuder bekväma boenden nära till natur och grönområden, vilket ger goda möjligheter till utomhusaktiviteter och avkoppling. Även om det finns ett begränsat utbud av service i området, så uppvägs detta av den höga livskvaliteten och den trivsamma miljön som Västra Väsby erbjuder.

Lägenhet att hyra i Upplands Väsby

Butiker i Upplands Väsby 

Förutom charmiga butiker i stadskärnan, bjuder Upplands Väsby på en rad shoppingupplevelser för alla smaker och plånböcker.

För den bekväma shoppingentusiasten är Väsby Centrum en självklar destination. Med över 100 butiker under samma tak, inklusive välkända kedjor och unika specialistbutiker, finns allt man kan tänka sig. Från mode och skönhet till elektronik och inredning, Väsby Centrum har något för alla.

Är du ute efter en mer personlig shoppingupplevelse? Då är Sigtuna Stadsäng värd ett besök. Här hittar du mysiga gårdsbutiker med hantverk, lokalt producerad mat och unika designföremål. Den pittoreska miljön och den avslappnade atmosfären gör Sigtuna Stadsäng till en perfekt plats att strosa runt och hitta skatter.

För den prismedvetna shopparen är Erikslunds Shoppingcenter ett bra alternativ. Här finns ett stort utbud av outletbutiker med märkeskläder och heminredning till kraftigt rabatterade priser.

Oavsett om du letar efter den perfekta outfiten, en unik present eller bara vill spendera en trevlig dag med shopping, har Upplands Väsby något för dig.

Relevanta länkar om Upplands Väsby 

Läs mer om Upplands Väsby på dissa sidor:

Upplands Väsby Kommun
Besök Upplands Väsby
Wikipedia: Upplands Väsby
Upplands Väsby på Google Maps
Hitta hyresbostäder i Upplands Väsby

Vanliga frågor